Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sportfiskare räddar laxar från säker död

Tusentals laxar och öringar har fastnat i Älvkarlebyfallens djupa gropar.

I dag arbetade ett 20-tal ideella krafter med att rädda fiskarna från en säker död.

Annons

– Det är inte bra att det blir så här. Det går att åtgärda, men det kostar pengar, säger sportfiskaren Anders Inges som ledde arbetet på plats.

Den höga vattennivån i Dalälven har gjort att Vattenfall haft dammluckorna öppna. Det strömmande vattnet har fått fiskarna att vandra upp för Älvkarlebyfallen. När Vattenfall sedan stängt luckorna har fisken blivit instängd i vattenfyllda gropar. Det är inte första gången det inträffar - sist var sommaren 2000. Då räddades ett par tusen fiskar.

– Det blir varmt i vattnet, fisken stressas och dör. Nu får de en chans i alla fall, säger Nichlas Dahlén, från Fiskeriverket som deltog i arbetet.

Klockan 9 på onsdagsmorgonen samlades ett 20-tal sportfiskare på Laxön för att påbörja räddningsarbetet mitt i Älvkarlebyfallen. Genom att använda en not kunde den instängda fisken fångas in. Därefter lades de i speciella väskor innan de langades upp via en kedja till den väntade transportbilen. När vattentanken var fylld åkte föraren och släppte ut fiskarna längre ner i älven. Fram till lunch hade de tagit upp över 400 lax och öring - varav medelvikten låg på runt sex kilo. Den största laxen vägde runt 16 kilo.

– Det är många fina stora öringar. En vi tog upp var på runt åtta kilo, berättar Jan-Olov Olsson.

Räddningsarbetet gick bra och kommer att fortsätta på lördag. Anders Inges hoppas dock på att Vattenfall fyller igen groparna så att fiskarna inte fastnar där igen.

Arbetarbladet har inte lyckats nå ansvarig vid Vattenfall.