Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sportlovet – en vecka full av vinteraktiviteter

/

Det är åter igen dags för sportlovsvecka och aktiveterna är oändliga. Prima har provat på några av dessa, några klassiker som pulkaåkning och längdskidor och en lite mer udda vinteraktivitet – brännboll.

Annons

Prima pulsade ut i snön och provade att spela en brännbollsmatch på en av vinterns bästa dagar och försökte leta anledningar till varför brännboll har blivit en sommargrej.

att inte spela brännboll på vintern som vi stötte på var vädret, såklart. Visst att det är kallt på vintern, det fattar vi med. Men, den gamla mamma kommentaren kom väl till pass: Det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder. På med dom dammiga täckbyxorna och fetaste vinterjackan. Det enda problemet var skor.
Men, jumpaskor med två sockor. Det funkade ganska bra, blöt blir man ändå, förr eller
senare, av fotsvett eller snö, välj själv.

: var är laget? Inte en enda kotte ställde upp på en härlig brännbollsturnering med korvgrillning. Att dom är less på snön, vad är det för bortförklaring? Men brännboll på två funkar det med. Det största problemet vi stötte på var nog att se var bollen landade, vilket vi inte hade ägnat en enda tanke på innan. Fredrik laddade allt han kunde, Träffade för en gångs skull bollen efter 15:e försöket, men vart sjutton tog bollen vägen? Det gäller att vara på ett ställe som ingen har varit på innan, så man åtminstone kan se hålet där bollen försvann, så man slipper att gräva upp halva spelplan.

till er som har dåliga vrister: tejp. Tejp löser allt, speciellt när man springer full fart på en stig som inte är platt och kliver snett. Tur att det finns mjuk snö att landa i, men den försvinner liksom efter ett tag, när man har prickat alla ställen. Vilken bra träning! Dessutom gratis, sånt gillar vi! Summering av dagen: Skitkul! Om man dessutom har kompisar som ställer upp på en sportlovsdag är det som gjort.

 

Kan man bli för gammal för att åka pulka? Nej jag tror inte det. Dom flesta av oss har nog en pulka som ligger någonstans och inte används så ofta.
Klä på dig lite varma kläder, damma av den gammla plastkälken och packa ner varm choklad och ett paket varmkorv och leta på en backe så kommer du garanterat ha roligt oavsett ålder. Det är en rolig och väldigt billig aktivitet. Och har man ingen pulka så kan man ju alltid ta en plastpåse eller varför inte motorhuven till farsans bil. Åka pulka är en klar sportlovsfavorit och något alla kan testa på. För den som vill ta det till nästa nivå så kan man bygga hopp om det inte stör för andra i backen.
Och kom ihåg att vara försiktig och se upp så man inte kör på någon då det ofta är många mindre barn som åker. Med så mycket snö som vi har fått i år gör bara pulkaåkningen ännu roligare. Och har man några små syskon eller kusiner så är det lätt att förgylla deras dag med en tur till backen.

 

Nu är det snart sportlov och naturligtvis kommer många, i alla fall några att utöva någon sorts aktivitet under lovet. Jag är absolut ingen vintermänniska, just därför har jag valt att åka längdskidor. Totalt blev det tre kilometer ute i spåret, som gick förvånansvärt enkelt. Men det räckte gott och väl för min del. Att sitta och kolla på längdskidor på tv är bland det tråkigaste man kan göra enligt mig, enda underhållningen är att se tränarna stå och skrika vid sidan om spåren. Däremot så tycker jag det var betydligt roligare att åka själv.
Är du inte heller någon utförsåkare så kan det mycket väl vara dags att leta på skidorna.
Glöm inte bort att sportlovet bara är en gång om året så ta väl hand om det.

Vi vandrar i snön mot Järnvägsmuseet, som är dagens destination. Är man upp till nitton, som vi är, kommer man in gratis. Ett stort plus för fattiga gymnasieelever som är intresserade av tåg. Väl inne ser vi enorma tåg med hjul som är lika höga som oss. Vi springer omkring och tar ett tåg i taget, väldigt viktigt för att se hur tågen utvecklats, eftersom de står i tidsordning. Vi går in i fångvagnar, tittar på kungliga tåg och jämför träbänkarna för rökare och ickerökare i tredjeklassvagnarna. Ingen större skillnad. Vi tittar på prästen som sitter med en bibel i handen och vi fascineras av det fina porslinet på toaletten. För fem kronor, upptäcker vi, får man testa på att köra tåg i fem minuter – vi antar utmaningen utan att blinka. Exalterade sätter vi oss bakom spakarna, som visar sig vara en broms och en gas. Du får köra en raksträcka och möta ett tåg eller två. Bedömning? En trea. Tyvärr, lite kurvor hade gett högre poäng.
På väggarna kan du läsa om järnvägens historia och olika berättelser om tågkrascher och folk som kämpat vid rälsen i alla år. Det här är kanske ingenting du ägnar en hel dag åt, men det är helt klart värt att besöka. Tåg låter kanske inte så roligt, men du får upptäcka nya saker och motionera på samma gång.

Mer läsning

Annons