Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Språk tar Viktor ut i världen

Språkbegåvade Vasaeleven Viktor Sundman belönas för sina framgångsrika studier i latin och klassisk grekiska. Stipendiet från Svenska klassikerförbundet ger honom en veckas vistelse i Grekland i maj.

Svenska klassikerförbundets Athenstipendium delas varje år ut till två elever som studerat latin och/eller klassisk grekiska. Viktor Sundman har gjort båda delarna; latin i tvåan och klassisk grekiska sedan i höstas.

Men den klassiska grekiskan är inget han har direkt användning för när han landar i Athen 6 maj.

– Språket talas inte längre, så det är ju inga fraser för att kunna beställa på restaurang som vi lär oss. I stället fokuserar vi på grammatiken, så att vi kan förstå en text med hjälp av ordlista, förklarar Viktor.

På grekiskaprovet i måndags fick han till exempel översätta ett utdrag ur början av det klassiska eposet Iliaden.

– Det kändes som om det gick bra, säger Viktor.

Ändå blev han ganska överraskad när beskedet kom att han fått stipendiet som hans lärare Ingvar Nilsson uppmanade honom att söka. Det är trots allt bara två elever i hela Sverige som belönas med Athenstipendiet.

– Den andre heter Oskar och bor i Stockholm, det är allt jag vet, säger Viktor.

De två stipendiaterna reser samtidigt och har många intressanta studiebesök att se fram emot: Delfi, Akropolis och utgrävningarna i Mykene bland annat men också en dag med strandliv.

Vad vill du göra efter studenten?

– Jag är inne på att utbilda mig till diplomat och ska söka kandidatprogrammet i freds- och utvecklingsstudier i Uppsala till hösten.

– Jag vill ha ett internationellt arbete som ger mig chansen att besöka olika platser.