Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sprittande glädje

När det bara fanns tillgång till fyra kanalers inspelning till fyrkantiga åttabitarsspel sattes det essentiella i första rummet. Lättnynnade melodier, somliga barnviseaktiga, som omedelbart fastnade i huvudet.

Steget därifrån till nutidens tv-spelsmusik är gigantiskt, som en pianotrudelutt av Chopin till hyperfläskig Wagner.

Med introduktioner av tv-spelsfantasten Orvar Säfström guidas en fullsatt Gevaliasal in i spelmusikens värld. Och det är fascinerande vilka kvalitéer musiken från exempelvis de gamla Commodore 64-spelen får i ett orkestersammanhang. Exempelvis låter Rob Hubbards International Karate som Ryuichi Sakamotos filmmusik till Merry Christmas, Mr Lawrence.

Plötsligt blir dåtidens fulkultur inbjuden till de fina salongerna och visar att tematiken från spel kan vara precis lika stark som de klassiska kompositörerna. Dessutom är friheten i att tolka och arrangera melodierna ett gyllene tillfälle för orkestern att få plocka fram lite ovanligare instrument som harpa och marimba. Och jag har sällan sett Gävlesymfonikerna ha så kul på scenen som denna afton. Den hoppande, hukande, tokviftande dirigenten Hazelwood frammanar brinnande violindueller, blå jazztrumpetsolon och låter enskilda musiker i orkestern få mycket plats.

I kväll är det även världspremiär på två stycken: Super Mario-sviten, den mest kände italienske rörmokaren som Säfström kallar Super Mario. Gustavo Santaolalla, som Oscarsbelönades för sin filmmusik till Brokeback Mountain, har skrivit spelmusiken till Last Of US, också världspremiär i kväll.

Det är en fantastisk blandning av människor i publiken, från spelälskande lågstadiekids till pensionärer som har klippkort till orkesterkonserterna och många i stolarna är utklädda till tv-spelsfigurer. Precis sådana här evenemang borde Gävlesymfonikerna få göra med jämna mellanrum. Det var sprittande glädje hos alla i kväll.