Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sri Lanka berör

/
  • NÅGOT FÖR ALLA. Sri Lanka kan man både njuta av fantastiska stränder och spännande kultur. Här den lilla fiskebyn Unawatuna, som ligger i en lugn och skyddad bukt.
  • PYTTESMÅ. På stranden i Bentota ligger ett sköldpaddscenter där man samlar sköldpaddsägg. De små ungarna får växa till sig innan man släpper ut dem i havet.
  • FÄRGSTARKT. Ett bröllop med typiska dräkter från Kandy.
  • KVINNOGÖRA.  Det är främst kvinnor som plockar tebladen på Sri Lankas teplantage.
  • ELEFANTSAFARI. På Pinnawela elefantbarnhem med babyelefanter, äldre och skadade elefanter kan man få hjälpa till att mata de små elefanterna med mjölk.
  • VACKRA KLIPPMÅLNINGAR. Sigiriya är en klippfästning högt uppe på en klippa med utsikt över trakten.

Sri Lanka har äntligen fått fred och i höst startar charterresorna igen efter att ha legat nere sedan 2005. Här kan man njuta av kritvita sandstränder, tropisk regnskog och uppleva landets rika kulturhistoria med teplantage och gamla tempelstäder.

Annons

De flesta kommer nog till Sri Lanka för att bada och sola men det är människornas varma leenden som man minns mest. Landet berör, och under resan träffar jag på flera svenskar som har engagerat sig i olika hjälpprojekt och blivit engagerade i landet.

– 1994 träffade vi en flicka, som då var fyra år, på stranden i Negombo. Vi började hjälpa Asunta och hennes familj med skolgång, sjukvård och kläder. Nu är hon gift och har tre barn som vi har följt genom åren, berättar Anita och Gunnar Samuelsson som har rest fram och tillbaka till Sri Lanka under 15 års tid.

Bara några kilometer från flygplatsen ligger Negombo som har en lång sandstrand där färgglada fiskebåtar ligger upplagda på stranden. Här samsas solbadande turister och morgonjoggare med fiskarna som kommer in med dagens fångst på morgonen.

Härifrån är det inte långt in till Colombo där det finns bra restauranger och shopping. På Colombos bästa strand ligger Mount Lavinia Hotel, ett vackert gammalt historiskt hotell med kolonial charm. Det finns dock bättre stränder längre söderut på ön och Bentota har en riktigt lång sandstrand med flotta hotell utan solstolar och försäljare. Stranden är perfekt för joggning, och här träffar jag på en svensk som älskar att springa i den svala morgonluften.
– Spring 40 minuter barfota på stranden varje dag är mitt råd, säger Sture Cedergren från Skanör.
En liten bit längre bort på stranden samlas sköldpaddsägg in mellan augusti och april.

Äggen skyddas tills de har kläckts och sköldpaddsungarna har släpps ut i havet igen.

De små sköldpaddsungarna är så otroligt söta, och att hålla dem i handen gör en lycklig som ett barn. Favoritstranden ligger vid den lilla fiskebyn Unawatuna i en lugn liten bukt, omringad av riktigt tropisk grönska med ett vitt tempel på en kulle. Sanden är kritvit och på kvällen ställer restaurangerna ut små bord där man kan sitta direkt på sanden och äta en middag i lyktornas romantiska sken. Inte långt från Unawatuna ligger staden Galle som har världsarvsstatus med sina vackra gamla koloniala hus, designade hotell och kaféer i närheten av fyrtornet. Här skulle man kunna stanna i flera veckor och ströva runt i gränderna, ta en kopp te på ett kafé eller läsa böcker i den svala havsbrisen på verandan.

Det finns så mycket mer att se på Sri Lanka än bara stränder. Det bästa sättet att resa runt är att ta ett långsamt tåg som puffar förbi risfälten och genom den frodiga regnskogen till högländerna och de gamla tempelstäderna. Kandy var tidigare den kungliga huvudstaden och här ligger Sri Dalada Maligawa – Tandtemplet där Buddhas tandrelik sägs vara förvarad i ett skrin. Platsen är oerhört viktig för buddhister från hela välden och skrinet visas upp en gång per år. Det sker under den färgstarka Esala Perahera-festivalen. I en procession med trumspelare, dansare och över 50 dekorerade elefanter, bärs relikskrinet på ryggen av den elefant som har de allra största betarna.

Det absolut vackraste landskapet på Sri Lanka är högländerna kring Nuwara Eliya, på 1 860 meters höjd, där många av de berömda teplantagerna ligger. Teerna här rankas som några av världens bästa, och flera teplantager tar emot besökare. En del teplantager har även byggts om till hotell. Här kan man få en glimt av den gamla koloniala eran med dess klubbliv, där tjänstefolket tassade runt bland skinnfåtöljer och möbler av ädelträd och serverade gin och tonic till plantageägarnas gäster på verandan.

Hélène Lundgren/TT Spektra
feature@ttspektra.se

Mer läsning

Annons