Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SSAB:s varsel drabbar Bäckströms

Trycket ökar på industriföretaget Bäckströms mekaniska. Detta sedan stålkoncernen SSAB varslar 1300 anställda om uppsägning. Koncernens stålverk i Borlänge är en av Bäckströms största kunder.


– Vi vet inte vad som kommer att hända hos oss, säger Börje Andersson, vd på Bäckströms mekaniska.

För underleverantören Bäckströms mekaniska var måndagens varsel ännu ett tecken på att tiderna blir svårare. SSAB i Borlänge är företagets tredje största kund.

– Vi vet inte hur SSAB:s beslut kommer att påverka oss, men vi har inte lagt något eget varsel. Ett sånt beslut fattar vi hur som helst inte i år, vi får se hur orderingången utvecklar sig i början av nästa år, säger Börje Andersson, vd på Bäckströms mekaniska.

Oron bland de anställda är stor. Det har inte undgått någon att konjunkturen befinner sig i fritt fall. Det som skrämmer Börje Andersson mest är att utvecklingen är så snabb.

– Den ena dagen är beläggningen full och den andra meddelar kunder att det är tvärstopp i produktionen, säger han.

Basindustrier, som stålverk och massaindustri, lägger nu in långa underhållsstopp, eftersom orderböckerna gapar tomma. Detta slår mot företag som Bäckströms mekaniska, eftersom kundernas egen personal kan arbeta med underhåll och service när produktionen står still.