Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stå upp för Gasta!

Del 17 av 50. Stand up-klubben Gasta har uppfostrat Gävlepubliken till landets kräsnaste. Stjärnorna står i kö för att få uppträda på Å-krogen.

Stand up kan vara fruktansvärt jobbigt. En komiker som varken är rolig eller trygg på scenen ger publiken kollektiva krypningar av obehag.

Enligt myten om den stela och mönsteranpassade Gävlebon skulle stand up-klubben Gasta egentligen ha varit dödsdömd från början. Vi borde ha varit alldeles för rädda att hamna i jobbiga situationen då vi skäms å någon annans vägnar.

Och Å-krogen som är ett sånt litet ställe! Det finns ju ingen att gömma sig bakom när ståupparen inför alla tvingar ur en svaret på vad man jobbar med eller om man är gift med åskådaren bredvid. En veritabel mardröm för oss Gävlebor som hellre avvaktar i bakgrunden.

Men Gasta-gänget har med envishet uppfostrat oss till en stand up-publik som stjärnorna trånar efter. Vi har steg för steg införlivats i konceptet; och blivit så avslappnade att vi ler artigt och uppmuntrande applåderar även de mindre begåvade numren. Numera är Gävle så kunnigt på stand up, att komikerna står i kö för att få leverera i stan. Flera av dem, senast Magnus Betnér, har kommit oannonserade för att testa nytt material innan större turnéer.

Första säsongen 2007 vågade sig Gasta på tre föreställningar, nuförtiden är det stand up live varje onsdagkväll. Medan mörkret faller svingar man en bägare och käkar ”en bit”. Fönsterglasen immar igen av kroppsvärmen och pustarna av andedräkten som slungas ut via gapskratten. Det kunde lika gärna vara en familjär och charmig pub på den irländska landsbygden. Men det är i hamnkvarteren i Gävle det händer.

Huvudnummer den här kvällen är Lasse Nilsen. Han kombinerar humor och samhällskritik, allt kryddat med klockren mimik på ett fullständigt briljant sätt.

När intelligenta ståuppare lyckas drämma till med överraskande satiriska poänger som ger publiken både insikt och gapflabb; då är det som störst. Och Gävle förstår att uppskatta det.

Att konferencieren är en skitrolig 182 centimeter lång ”klimakteriekärring som går på kommunalbidrag” från stan är bonus och något att vara extra stolt över.

Kommentar: Gasta står för Gävle stand up attack och är en ideell förening. Höstens program kommer inom kort att finnas länkad till den här artikeln på arbetarbladet.se