Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stabila Sandvik gungar

900 personer varslas om uppsägning på SMT i Sandviken.
En av de oroliga är Amor Chourabi.
– Det går inte att leva på bara a-kassa med små barn.

Solen sken över Sandviks port, men dystra moln hade varit en mer adekvat inramning.

Arbetarbladet är först på plats under förmiddagen, och de SMT-anställda som vi träffar då har precis hört nyheten via media. Göran Högfors säger att det inte har varit något snack om vad som komma skulle.

– Nej, jag har inte hört någonting.

Göran Högfors jobbar som CNC-operatör, och har arbetat inom Sandvik sedan 1974. Han själv fruktar inte för att mista sitt arbete.

Men med 900 anställda som varslas kommer inte bara antalet år inom företaget att gälla, utan även kompetensen, enligt vad vi hör från de anställda som vi pratar med.

Vid skiftbytet klockan 14 har nyheten hunnit sprida sig över Sandvik-området.

– Jo, det har varit lite jobbigt under dagen. Det finns mycket osäkerhet, inte ens de närmsta cheferna vet vad som händer, säger Ulf Johansson som jobbar på röravdelningen.

Amor Chourabi ser dystert på framtiden, och menar att det blir extra svårt att gå ut i arbetslöshet när så många and- ra blir arbetslösa samtidigt. Inte bara på Sandvik, utan på arbetsmarknaden i stort.

– Många kommer att påverkas. Det går inte att leva på bara a-kassa med små barn, säger Amor Chourabi.

Lena Eriksson tar även hon upp den nya, försämrade a-kassan och att många får svårt att leva på den, om de ens är med längre. Hon har haft en tidsbegränsad anställning, men med förhoppning om att få fortsätta när den upphör – ett hopp som nu har släckts.

– Det har pratats om alla varsel i övriga Sverige, men ändå har ju känslan av att ”vi jobbar ju på stabila Sandvik” funnits, säger hon.

En känsla som inte är lika stark längre.

I dag, fredag förmiddag, kommer det att hållas ett möte med de anställda där förutsättningarna för framtiden kommer att presenteras.

Strömmen av personer som kommer ut från porten tunnas ut. Moln drar in på himlen över parkeringen.