Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Städning på hög höjden gång i månaden

Det städas även över 160 centimeters höjd på Gävle sjukhus. Men inte lika ofta.


Det säger Inger Bodin på Länsservice som ansvarar för städningen.


– Det här med att vi inte städar över 160 centimeter är gammalt, så är det inte längre.

Annons

Hur det städas och inte städas på våra sjukhus har den senaste tiden blivit en het fråga.

Arbetarbladet berättade senast i går om patienten Sigge Lundqvist som var mycket kritik till att det var så smutsigt på infektionskliniken där han låg inlagd. Ovanpå garderoben och tv-apparaten på hans vårdsal var det till exempel fullt av damm.

Enligt personal på avdelningen beror det på att det inte städas på höjder över 160 centimeter.

Men det stämmer inte.

– Vi städar i princip allt från golv till tak. Men vi delar in det i lättillgängliga och svårtillgängliga ytor och de svårtillgängliga städar vi inte lika ofta, säger Inger Bodin, som är verksamhetschef på Länsservice, den enhet inom landstinget som sköter städningen.

Allt under 180 centimeter klassas som lättillgängligt och på vårdsalar städas de ytorna dagligen med undantag för helgen.

Det innebär att golv, toaletter, tvättställ och liknande städas fem dagar i veckan. Finns det fläckar på exempelvis dörrarna ska de också tvättas bort.

Det som är högre upp än 180 centimeter – ovansidan på dörrkarmar, skåp, lampor och högt sittande tv-apparater – städas mer sällan. I regel en gång i månaden.

– Det har bedömts att det är tillräckligt. Dammet är heller inte så farligt ur bakteriesynpunkt. Det är fukten som är det farliga och som bakterierna trivs i. Därför använder vi torra städmetoder där fukten ska torka på några sekunder för att undvika bakterieväxt, säger Inger Bodin.

De skenor som draperierna runt sängarna hänger i är ett undantag.

Eftersom de inte kan torkas medan det ligger patienter i sängarna ska det göras i samband med att en patient skrivs ut och innan en ny tagits in på rummet.

Antingen gör vårdpersonalen det eller så får de beställa in extra städning.

Eftersom det är så torr luft på vårdsalarna kan det ändå finnas ett lager damm trots att man nyligen varit där och städat.

Det är bland annat damm från textilier som finns i rummen, hudavlagringar och ludd från pappershanddukar.

– Det ger ett tunt ljust dammlager och det kan man inte komma ifrån. Men det ska naturligtvis inte vara svart av damm på en vårdsal, säger Inger Bodin.