Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stadsfesten ska bli lugnare – tack vare längre öppetider för uteserveringarna

Snart är det dags för stadsfesten i Gävle. Och till skillnad från förra året ska nu längre öppettider leda till ett bättre samarbete mellan krogarna och en stadsfest utan stök.

Annons

LÄS MER: Nya stadsfesten i Gävle – en folkfest för hela familjen

Under förra årets stadsfest hade uteserveringarna öppet till 01.00 som längst.

Men i år har alkoholtillståndet förlängts till 02.00, samtidigt som uteserveringen som Söderhielmska och Interpool förra året hade gemensamt på Söder, tagits bort. Istället läggs resurserna på uteserveringen i Slottsparken, plus en extra servering på Södermalmstorg.

Dessa förändringar ska enligt kommunen och arrangörerna leda till ett mindre stökigt centrum.

– Den enda riktiga ölserveringen kommer att vara i Slottsparken. Och vi har beslutat att på onsdagen och torsdagen är det 18 år från klockan 23 till midnatt som gäller; 18-årsgränsen gäller från 23 sen på fredagen och lördagen också. Men då är det istället öppet till 02.00, säger Lena Barrow, alkoholhandläggare, Gävle kommun.

Grundtanken är att det kommer bli lugnare med längre öppettider eftersom några av Gävles krogar, däribland Slick City och Harrys, numera har öppet till 03.00, menar hon.

– Det blir ett väldigt tryck på nattklubbarna om uteserveringarna stänger tidigare. Många väljer då att fördela sig vidare. Men har man uteserveringen öppet något längre tycker fler att det räcker och går hem när den stänger.

LÄS OCKSÅ: Här är artisterna som kommer till Stadsfesten

Socialnämnden, ansvarig nämnd för alkoholtillstånd, håller med alkoholhandläggaren.

– Det har ju inte varit en riktig utvärdering på det här, men man vill försöka få ett annat snyggare flöde från krogarna och minska stöket så. Det kan bli annars att människor söker sig till krogar som det redan är mycket folk vid och det händer något utanför, säger Ewa-Marja Andersson (M), ordförande socialnämnden.

Att hålla öppet och kunna bedriva ölservering till klockan 02.00 var arrangörens, och även, polisens förslag, berättar Andreas Lundin, ägare av baren P.U.B och arrangör av stadsfesten. Detsamma gäller borttagningen av uteserveringen på gatan uppe på Söder, och beslutet att istället ha en samlad och gemensam uteservering i Slottsparken med en utökad servering vid P.U.B.

– Det största restaurangtältet är i Slottsparken. Det är 1000 kvadratmeter och där blir det en scen där de lirar på kvällarna.

– Förr om åren har det också varit ett serveringsområde mitt i gatan mittemellan Söderhielmska och Interpool. Det är borta. Men däremot blir det så att vi ute på Södermalmstorg kommer utöka P.U.Bs uteservering, som lite avlastning för tältet där nere, säger Andreas Lundin.

LÄS ÄVEN: De nya arrangörerna vill att Stadsfesten ska leva hela dagen

Annons