Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stadsvandring på räls

Vart är vi på väg? Gissningsvis inte så långt som i det populära tv-programmet. Men om resor på spåret ska det handla, i kvällens stadsvandring i Gävle, tisdag 26 maj, med tema järnväg.

Guiden Frida Holmkvist från Sveriges Järnvägsmuseum ska berätta om hur tågresandet gick till förr i tiden, om trånga kupéer, om klassindelning, och om varför det fanns två stora järnvägsstationer mitt i Gävle. Startpunkt för arrangemanget är just utanför den ena, nämligen före detta Södra Station (numera Maxim).

Sveriges Järnvägsmuseum firar som bekant 100-årsjubileum i år. Därav den särskilda uppmärksamheten för tågresande.

Arrangemanget Stadsvandringar i Gävle startade för säsongen förra veckan. "Att resa på järnväg" är den andra promenaden på programmet. Men redan följande dag onsdag 27 maj, genomförs nästa under rubriken "Gästrikeleden 40 år". Platsen är Hemlingby friluftsområde. En sex kilometer lång vandring genomförs under ledning av Nils-Erik Pettersson som berättar om historien och kulturen längs stigarna.