Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stambytet skrämmer inte iväg Stig och Allan

/
  • NYA LEDNINGAR. Stig Gradén har bott på Styrmansgatan 48 i 38 år. Nu får han och livskamraten Allan nya avlopps- och vattenledningar i kök och badrum, vilket innebär ett helt nytt badrum med bland annat toa fäst i väggen. I projektet ingår även radonsanering.  Foto: Britt Mattsson
  • GÅR UT TILL BARACKERNA. Stig Gradéns badrum ser ut som ett bombnedslag, och sedan i måndags uträttar han sina behov i dusch- och toabarackerna i mitten av bostadsområdet.

BRYNÄS, STYRMANSGATAN 44–52, KLOCKAN 07.55

När det var som värst hade hunden Allan öronproppar; annars njuter han mest av röran och alla besök han och husse Stig får om dagarna.

Annons

 

I måndags kom hyresvärden Gavlegårdarna, byggföretagets gubbar och plattsättaren med de långa flätorna, för att byta vatten- och avloppsledningarna i Stigs kök och badrum.

Tre veckor tar hela jobbet, medan bilningen – det Allan ogillar mest – bara tar två och en halv, tre dagar.

– Jag har köpt öronproppar åt både Allan och mig, berättar Stig Gradén, som valt att bo kvar i sin lägenhet i stället för att bo i en av evakueringslägenheterna på andra sidan gatan.

Sedan i måndags uträttar Stig sina behov i dusch- och toabarackerna mitt i bostadsområdet, eftersom hans badrum ser ut som ett bombnedslag just nu.

Hade Stig, som är 76, varit ofärdig hade han kunnat få en vaxad latrinhink av hårdpapp med ring inställd i lägenheten, och som skulle både hämtas och tömmas på gammalt vis av latrinhämtare.

Men han har för mycket spring i benen för det.

Att Stig valde att bo kvar i sin lägenhet, tror han beror på livet till sjöss.

– Jag har varit kock på last- och passagerarfartyg och är van att improvisera, och så ska jag ändå upp klockan sex för då ska Allan ut.

Rusten har förresten gjort att Stig fått funderingar på att flytta.

– Det skulle räcka med en etta för mig och Allan, säger han förhoppningsfullt till Gavlegårdarnas representant Per Janson.

Allan springer än hit, mellan husse, Robban Ahlqvist, som är samordnare hos entreprenören Byggtec, Per Janson, fotograf Britt, mig och köksbordet, som är dukat till frukost, än dit, till gubbsen i trapphuset.

– Vi springer upp och ner för nio halvtrappor – per ingång – otaliga gånger per arbetsdag! När jag var på hälsocentralen frågade läkaren om jag motionerade, berättar Robban, och hänvisade till motionen halvtrapporna ger.

Projektet på Styrmansgatan startade i april, avslutas i november och omfattar 90 lägenheter. Inklusive den pågående radonsaneringen och tvättstugan som ska byggas i 44:an, åt 44:ans och 46:ans boende, kostar projektet 14 miljoner.

Och de har lyckats hålla byggschemat. Tack vare, tror Per, att han under det första informationsmötet han hade med de boende bad alla att inte bjuda på kaffe och tårta.

– Eftersom alla är så välvilliga och trevliga här var risken stor att bygget blivit försenat!

Och han vet vad han talar om; ty det här stambytet är runt hans 20:e.

Mer läsning

Annons