Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stand up som lyckas beröra

LCHF – att få simma i en pool med bearnaisesås, vilken dröm för alla oss här i Beabältet och en helt perfekt inledning på stand up-showen ”Odelberg & Siekas kommer ut” med just Jesper Odelberg och Anna Siekas.

Annons

Temat i  föreställningen ska vara relationer och det stämmer onekligen. På ett rättframt och självsäkert sätt skämtar de om relationer till mat, färdtjänst, smärta, alliansen, Jimmy Åkesson, Facebook…Ja, helt enkelt livet i stort. Många gånger kommer jag på mig själv med att tänka om man egentligen får skratta åt denna typ av humor, som när Jesper Odelberg tar upp alliansens ”gaffel till munnen”-regel. Kan du för egen maskin föra gaffeln till munnen är du ej i behov av assistans, men som Odelberg själv uttrycker det ”vad f-n ska vara på gaffeln om det tar mig tre dagar att försöka laga spagetti och köttfärssås?” Skämten bottnar ofta i händelser och situationer som egentligen är ganska tragiska. Men kanske att man som åskådare inte ska tänka efter så mycket om vad som anses politiskt korrekt att skratta till, utan bara låta skrattet komma, helt enkelt bara leva. Jag vill i alla fall tro att det är ett av budskapen som Odelberg och Siekas vill förmedla.

Det märks att Jesper Odelberg är den mest erfarna av de två med sina 20 år inom stand-up. Även om Anna Siekas är långt ifrån dålig och besitter en enorm utstrålning och charm, så är det Odelberg som står för den mer tänkvärda humorn medan hon några gånger håller på att kliva över gränsen till att bli för mycket kiss och bajs och slag under bältet.

Samspelet de två komikerna emellan är riktigt bra, med en musikalisk finess och smarta övergångar glider deras nummer liksom in i varandra och skapar en helhet, något som jag vill ge föreställningens regissör och pedagog Kajsa Hedström en extra eloge för. Dock hade jag sett att det hela hade kunnat kortats ner en aning, i andra akten blir det inte alls samma go och smarthet som innan paus. Även att lokalen på Maxim känns lite för stor och naken. Jag efterlyser en mer intim och varm känsla.

Hur som helst så slutar de med flaggan i topp, Jesper Odelbergs sista replik är rakt igenom fyndig och sitter som en smäck. Med lite mindre kiss och bajs och färre nummer hade betyget blivit högre.

Jag trodde inte att man kunde bli berörd och faktiskt få tänka till efter en stand up-föreställningen. Men har härmed fått motsatsen bevisad!

Ellen Eklind

Annons