Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ständigt bloggande akademisekreterare

Med historikern och författaren Peter Englund får Svenska Akademien för första gången en bloggande ständig sekreterare. Några nya böcker lär han inte hinna skriva, däremot hoppas han kunna fortsätta sin blogg.

Annons

Horace Engdahls oväntade avgång från uppdraget som ständig sekreterare har varit bestämd sedan i maj, men ändå inte nått ut till offentligheten. Nyheten släpptes först under lördagskvällens högtidliga sammankomst i Börssalen. Peter Englund skriver på sin blogg att han blev övertalad att axla uppdraget. Han skulle aldrig ha sökt frivilligt.

– Att vara ständig sekreterare är ett heltidsjobb, som kräver allt man har. Att tro att man ska fortsätta med sitt skrivande är bara att bedra sig själv, tror jag. (Hoppas dock kunna fortsätta blogga.) Men det skall ju inte bestå för evigt, skriver Englund.

Han ser uppdraget som en världsomsegling och beskriver sitt känslomässiga tillstånd som ”nervöst på gränsen till skräckfyllt”. Men någon självvald resa är det inte, uppdraget är ”en plikt”, om än viktig och vacker.

Peter Englund tillträder 1 juni då Horace Engdahl, fortfarande ledamot i Akademien, slutar nästan på dagen tio år efter att han tillträdde. I stället vill Engdahl flytta till Berlin där hustrun Ebba Witt-Brattström just nu har en gästprofessur. Han hoppas nu få tid att sitta på kaféer, skriva och ”uttrycka mig skarpt”, berättar han in en intervju i Svenska Dagbladet.

Hans eftermäle som ständig sekreterare framstod på söndagen som lysande. ”Det arbete Engdahl – som den mästerlige mediestrateg han är – har gjort för att förnya bilden av Svenska Akademien under sina tio år som dess ansikte utåt är svårt att överskatta”, skriver Björn Wiman i Expressen.

”Exemplarisk” tyckte även Maria Schottenius, Dagens Nyheter, som dock ansåg att han borde ha lyckats frige Akademiens ”livstidsfångar”, det vill säga de som likt Kerstin Ekman ångrar sig och inte längre vill vara med.

Men kanske lyckas Peter Englund i stället locka henne tillbaka? undrar Expressen.

Under lördagens sammankomst höll litteraturvetaren Anders Olsson ny ledamot på stol nummer fyra, sitt inträdestal om Lars Forssell och hans diktning.