Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stängda skolor och inställda bussar och tåg

80 barn fick stanna hemma på måndagen när Hållnäs skola, fritids och dagis tvingades stänga. Elavbrott och ofarbara vägar gjorde också att många boende

i ytterområden blev strandade och varken kunde ta sig till jobb eller skola.

Annons

Vid sextiden på måndagsmorgonen kom förskolläraren Teresia Helgesson till skolan i Hållnäs. Eftersom hon bor nära hade hon kunnat pulsa dit.

– Det var kolsvart överallt. Jag tog fram akutlådan med stearinljus och en ficklampa. Strax därefter ringde busschauffören och sa att alla skolskjutsar var inställda. Vi fick helt enkelt ringa runt till alla föräldrar och säga åt dem att barnen måste stanna hemma, säger hon.

27 dagisbarn upp till fem år och 53 elever i sexårsverksamheten upp till och med årskurs sex berördes när skola, dagis och fritids höll stängt.

– Det var rejält kallt därinne. Dessutom fanns det varken vatten eller toaletter som fungerade. Mat hade vi inte heller kunnat ordna. Det gick ju helt enkelt inte att vistas där, säger Teresia Helgesson.

Och Hållnäs skola var inte ensam om att bli påverkad av snöstormen. Flera skolor och förskolor i Norduppland höll stängt under måndagen.

I Skärplinge och Karlholm var skolorna dock öppna, men i högstadiet var det bara mellan sex och åtta personer i klasser som i vanliga fall har runt 20 elever. I Tierps kommun var nämligen all busstrafik, inklusive skolskjutsar, ut mot kusten inställd under större delen av dagen.

Det var inte bara elever som fick stanna hemma. Oplogade vägar och inställda bussar och tåg gjorde det även så gott som omöjligt för många att ta sig till jobbet.

På Upptåget var det stora förseningar och många inställda avgångar under hela måndagen. All busstrafik på landsbygden i Norduppland var dessutom inställd stora delar av dagen.

Under eftermiddagen var det fortfarande osäkert om Hållnäs skola kunde öppna igen på tisdagen.

I nödfall kommer skolans elever och förskolebarn att få undervisning i andra lokaler inne i Skärplinge.