Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stängslet skyddar korna på fäbodvallen i Järbo

Sandvikenbon Classe Jäderberg fick i helgen hjälp av Rovdjursföreningen med att sätta upp viltstängsel. Det ska skydda hans kor som snart släpps ut på sommarbete på fäbodvallen utanför Järbo.

Annons

Ett gäng på 15 personer från Rovdjursföreningen hade i helgen samlats vid Skräddans fäbod utanför Järbo. Det är föreningens särskilda stängselgrupp som åker runt och hjälper djurägare att skydda boskap från rovdjur. I helgen hade turen kommit till Classe Jäderberg som har kor som sommartid får beta på fäbodvallen.

Haft björn på området

– Jag har haft björn inne på området, men jag har aldrig haft några angrepp på några av mina djur. Men jag fick hjälp med inventering av Fäbobrukarnas förening och de sa åt mig att jag behöver sätta upp viltstängsel inom kort, berättar han.

Anledningen är att rovdjuren blivit fler och både björn och varg börjat närma sig bebyggelse i större utsträckning senare år.

Tacksam för hjälpen

Classe Jäderberg är tacksam för den hjälp han får från Rovdjursföreningen. Han har 14 hektar som behöver stängslas in, det motsvarar ett område stort som drygt 14 fotbollsplaner.

– Det är fantastiskt att de kommer hit och hjälper mig och det kan vara bra för andra att veta att det går att få den här hjälpen, säger han.

Rovdjursföreningen jobbar för att fler ska se landets rovdjur som ett positivt inslag i naturen. I hjälpen till djurägare stöder de sig på den senaste FN-konventionen om biologisk mångfald som förhandlades fram i Japan i november förra året. Där ingår att ta hänsyn till de som bor på landsbygden och de problem som kan uppstå i mötet med rovdjur. Syftet är att djur och människor ska lära sig att samexistera.

Bättre accepstans

– Vi hoppas att den här typen av insatser skapar bättre acceptans för rovdjuren, säger Sara Wennerqvist, regionsansvarig för Rovdjursföreningens avdelning i Gävleborg.

Djurägarens motprestation är mat och logi till Rovdjursföreningens arbetare som i övrigt jobbar helt ideellt. Det är också Classe Jäderbergs ansvar att ta fram material, men för det kan han söka bidrag från länsstyrelsen.

– De bekostar drygt hälften av mina utgifter, säger han.