Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stärk hyresrätten och gör det nu!

Annons

Ingen annan boendeform kan förena trygghet, valfrihet och gemenskap som hyresrätten. Den kräver ingen kontantinsats. Den är öppen för alla. Genom det förhandlingssystem som vi har finns en trygghet i att kunna bo kvar i sin lägenhet utan att hyran skenar iväg. I hyran vi betalar ingår underhåll av lägenhet och hus, skötsel och reparationer.

Tre miljoner människor lever i hyresrätt. Här bor alla slags människor. Spridningen i inkomst, val av yrke, ålder och etnicitet är mycket stor. Vi vet också att en majoritet av unga vuxna vill bo i hyresrätt. Hyresrätten gör det möjligt att snabbt flytta dit jobb och studier finns. Hyresrätten är därför viktig både för individen och för samhället.

Ändå är hyresrätten starkt ekonomiskt missgynnad i förhållande till det ägda boendet, som systematiskt gynnas genom skatter och avdrag. Hyresrätten har fått stå tillbaka, till exempel genom att ROT-avdraget endast gäller för villor och bostadsrätter.
De politiska partierna är dessutom överens om att det råder ekonomisk obalans mellan boendeformerna.

Trots detta så finns det inga förslag på förbättringar för hyresrättens villkor i regeringens vårproposition. Oppositionen har heller inte presenterat några långsiktiga och hållbara lösningar på de orättvisa förhållandena.

Det är minst sagt bekymmersamt! I synnerhet när den svenska ekonomin är urstark och vi är i ett läge när bostadsbristen är ett stort problem både för tillväxten och för den enskilde individen. Dessutom står de stora hyreshusområdena inför stora och kostsamma renoveringar.

•Vi kräver neutrala skatteregler mellan boendeformerna – det är ett sätt att få fart på byggandet av hyresrätter.

•Vi kräver ROT-avdrag även för hyresgäster – det är ett sätt att få fart på nödvändiga och hållbara upprustningar av de stora bostadsområdena.

•Vi kräver i klartext rättvisa i boendet och vi kräver det nu!

Hyresgästföreningen Aros-Gävle
Torbjörn Rönnkvist
ordförande

Mer läsning

Annons