Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stark kritik mot ny batong

Ordningspolisen Georgios Toris får inte längre bära den batong han burit i över 22 år. Polisen i Gävle är numera hänvisade till en ny typ av batong som han menar är långt mycket sämre.

– Tjänstefel. De utsätter både poliser och allmänhet för kraftigt förhöjda risker.

Det märks att Georgios ”Jojje” Toris gillar polisernas traditionella, vita batong.

– Den har en förträfflig konstruktion och är enkel att hantera. Man behöver ingen särskild teknik, utan man slår utav bara fan.

Nu får han inte använda den längre. I stället är han hänvisad till en lättare och nyare batong som kallas ASP. Enligt Giorgios togs den från början fram som ett komplement till den vita batongen. För att den ska få bra effekt krävs en särskild snärtteknik som är svår att hantera. Georgios uppskattar själv att nio av tio slag blir fel, och då får man inte tillräcklig effekt.

En tillbudsrapport för några veckor sedan handlade just om att ASP:en har för dålig effekt. En kollega till Georgios Toris försökte stoppa en misshandel genom att slå en man – som sparkade på en liggande – på låret med ASP:en. I samtal efteråt berättade den som blivit slagen att han inte ens känt batongen mot benet.

– Det har också funnits ett otal tillfällen då kolleger fått en smäll på käften innan de hunnit få en bra träff med ASP:en.

Det finns tre olika batonger som är godkända av Rikspolisstyrelsen. Den vita batongen, som dock inte längre delas ut sedan några år tillbaka. ASP:en, som är lättare att alltid ha med sig. Och så finns det en modell som kallas Bonowi, som enligt Georgios är den som ska ersätta den vita. Men den har inte köpts in till Gästrikland.

Georgios Toris säger att Gästrikland nu är den enda delen av Sverige där man enbart kan använda ASP:en, och han betonar gång på gång:

– Det innebär en kraftigt förhöjd risk för poliser och allmänhet.

Georgios Toris brukar alltid vilja ha batongen på sig när han patrullerar. Det har inte de andra poliserna, åtminstone inte lika synligt. Georgios tror att beslutet att ta bort de vita batongerna för polisen i hela landskapet grundar sig i att någon störde sig på det.

– Jag fick en mening från ledningen: ”Jojje, du får inte använda den vita batongen.”

Georgios krävde skriftligt besked med beslutsunderlag, och sedan dess har det gått prestige i frågan. I fredags beslutades till slut att de vita batongerna skulle hållas inlåsta och bara fick tas fram av behörig chef.

– Och då faller hela vitsen med batong. De ska användas i akuta fall. Om jag råkar ut för en hotfull situation måste jag ha den genast, jag kan inte ringa till min chef då och fråga om jag får åka till polishuset för att hämta den!

Georgios Toris tycker att ledningen begår tjänstefel och kallar hela hanteringen av frågan: ”Management by fear”.

Men förstår du hur det kan framstå? Här sitter du, en polis, och klagar på att du inte kan få ha en batong som du kan slå på människor tillräckligt hårt med?

– Absolut. Men jag menar att den vita batongen också är mer human. Ta till exempel den hundförare som filmades när hon slog tio slag mot en man i Stockholm. Hon hade ASP:en. Dels måste hon slå med den mycket mer, och dels ger den också svårare mjukdelsskador. Hon gjorde inte fel, men med ASP:en blir det oproportionerligt våld. Om hon hade haft den vita batongen hade det kanske räckt med två slag.