Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stärk tryggheten för företagare

Fler kvinnor vill och kan starta företag, låt oss ge dem förutsättningarna som krävs! skriver
Ziita Eriksson (M).

Annons

Kvinnor står för ungefär en fjärdedel av företagandet och 35 procent av nyföretagandet i Sverige. För många är grovmaskiga trygghetssystem tyvärr en anledning att avstå från att starta företag. Det är hög tid att utöka tryggheten och ta tillvara på alla goda initiativ.

Betydligt färre kvinnor än män startar och driver företag i Sverige. Dessutom är det totala nyföretagandet ungefär 50 procent lägre än i övriga Västeuropa vilket innebär att jobb och välfärd blir lidande.

För att fler ska våga ta steget och starta företag behövs mer trygghet – inte minst gäller detta kvinnor som ofta förväntas sköta både hushåll och jobb.

Tillvaron som egenföretagare är ofta osäker och kantad av utmaningar, därför vågar många tyvärr inte. Ofta står och faller små företag på företagarens hälsa och i händelse av sjukdom äventyras hela verksamheten. För många kvinnor med ett familjeansvar blir otryggheten ett hinder.

Alliansregeringen har genomfört många regelförenklingar och sänkt skatterna för företagen, vilket självklart är mycket välkommet. Genom olika program och åtgärder har företagandet generellt stärkts vilket i förlängningen gynnar välfärden.

Men det behövs fler insatser för att stärka specifikt kvinnors möjligheter att kunna starta och driva företag. Framför allt måste tryggheten stärkas.

Om vi hade lika många kvinnliga som manliga entreprenörer skulle Sverige vara världsledande inom företagande. Det behöver knappast nämnas att jobb, tillväxt och välfärd skulle gynnas starkt.

I en utredning ges en rad förslag där enskilda företagare och fåmansbolag ska få ett starkare skydd genom socialförsäkringarna.

Bland annat föreslås föräldraersättning för hushållsnära tjänst vid sjukt barn, något som skulle gälla alla föräldrar oavsett anställningsform. Förutom småföretagare skulle även ensamstående föräldrar gynnas i sitt livspussel. Det stärker tryggheten för alla och svarar särskilt upp mot kvinnliga företagares behov.

Dessutom föreslås förmånligare beräkningsgrunder för företagare vid sjukdom och arbetslöshet, de nuvarande reglerna gör småföretagare särskilt utsatta och det finns stora behov av förändring.

ordförande oderatkvinnorna, Gävleborgs län

Mer läsning

Annons