Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Starka och dramatiska upplevelser i Berlin för Kulturskolan

Förra veckan åkte ensemblen The New Orchestra från Kulturskolan Sandviken till Berlin för att uppleva staden och träffa, samt musicera med, den tyska ungdomsorkestern Euphoria.

På morgonen den 24 oktober packade 21 elever, 5 lärare och 2 föräldrar in sig i en buss vid Kulturcentrum i Sandviken för avfärd mot Berlin.

Lördagsförmiddagen tillbringades i Lindenkirche där eleverna fick öva tillsammans med den tyska ungdomsorkestern Euphoria inför den gemensamma konserten på söndag kväll. Två gemensamma stycken hade förberetts på varsitt håll som nu övades tillsammans.

En musikalisk upplevelse väntade på lördag kväll då orkestern tog sig till Kammermusiksaal och Berliner Philharmonie. Här väntade en konsert med Sinfonie Orchester Berlin.

– Vår ensemble fick uppleva en mycket fin konsert med musik av både Felix Mendelssohn och Beethoven, säger Anna Jonshult, orkesterledare.

Söndagens konsert började dramatiskt då det upptäcktes att en fiol blivit kvar på vandrarhemmet. Men med en snäll och snabb busschaufför fanns allt på plats 5 minuter innan konsertstart.

– Vi spelade i en härlig konsertlokal med en entusiastisk publik och det blev en fin konsert där vi spelade varsin avdelning med de gemensamma styckena i början och slutet. En fin känsla av musikens gemenskap som avslutades med en middag tillsammans med Euphoria, fortsätter Anna Jonshult.

Under sin tid i Berlin hann orkestern också se Brandenburger Tor, Riksdagshuset, Berlinmuren, förintelsemonumentet och området i närheten med Unter den Linden, Gedächtniskirche, Potsdamer Platz, och Deutche Spionagemuseum.

– Berlinmuren och tillhörande dokumentationscentrum gav eleverna starka bilder och känslan från en tid av diktatur och ofrihet inte så långt tillbaka i tiden, säger Göran Berencreutz, orkesterledare.

Resan gjordes möjlig genom att eleverna på olika sätt har spelat och jobbat ihop pengar. Bidrag från olika stiftelser samt Sandvikens Ungdomskulturförening har också hjälpt till insamlingen.

Läsartext: Anna Löfgren

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Arbetarbladet Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel