Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Starka röster hyllade Benny Andersson

En klang och jubelföreställning blev det då en hyllning till ABBA-legendaren Benny Andersson ägde rum på lördagskvällen inför ett slutsålt konserthus.

Inledningen kunde stavas retrospektion med låtar som "Hej, gamle man","Ljuva 60-tal" och "En karusell". Det var den tidiga avdelningen som skapades tillsammans med Björn Ulvaeus. Här sjunger alla fyra solisterna unisont. Gunilla Backman sjunger med en klar sopranstämma och smälter väl samman i sin ton med den 50-hövdade symfoniorkestern som har en estetiskt fulländad harpa i orkestreringen på scenen. Den används sparsamt men känns för mig som en sinnebild för allt som spelas upp, fulländat tekniskt utan att bli själlöst.

Från Benny Anderssons första soloplatta som kom redan 1987 framförs melodin "Efter regnet" med en blinkning till den allt tidigare kommande våren. Dirigenten Anders Berglund tar fram pianodragspelet och leder tillsammans med fiolspelmännen Anders Jonsson/Eriksson orkestern till en taktfast klappande publik.

Sonja Alden ger innerlighet till "Du har mitt hjärta i din hand" som skrevs för Josefin Nilsson i Ainbusk. Det blir låtar från musikalen Chess där självklart "One night in Bangkok" tas om hand av Anders Glenmark med rätt 80-talskänsla.

Fred Johansson gör ett starkt nummer med övertygelse i "Anthem", en sång som annars kan stavas Tommy Körberg. Efter pausen kommer fiolerna åter och stämmer upp "Klinga mina klockor" i skön folkviseton.

Anders Glenmark gör en intensiv tolkning av "Kristina från Duvemåla". Det känns rätt att extranumret blir pampiga "Thank you for the music".

Per Agne Eklund