Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Starkt uttryck i Kvarnströms och Leinonens koreografi

/

Annons

På två stora filmdukar visas en konstfilm med dans, slow motion och andra avancerade tekniska effekter. Just när man börjar undra när själva dansen ska börja, rasar den ena filmduken ned som en ridå och ljuskäglan sätter fokus på de tre dansarna. Det är den finska koreografen Susanna Leinonen som inleder kvällen med verket "SEE OBEY".

En ensam dansare vecklar ut sig på scengolvet. Via den stilsäkra ljussättningen blir dansarens rörelser till ett effektfullt skuggspel över väggen. Allt sker till tonerna av ett industriellt och allvarsamt soundtrack.

När de tre dansarna återförenas igen blir deras rörelser exakt synkroniserade. Deras siluetter är så knivskarpa som om de vore utklippta ur papper. Dansen bygger upp en stor dramatik, trots att gesterna och uttrycket är mycket återhållsamt. Trion påminner om samurajer när de med sina hårknutar på huvudet rör sig som om allt vore en del av tusenåriga traditioner.

Däremot når sekvensen med polkamusiken aldrig samma höjder, uttrycket blir rörigt och ljussättningen mindre fokuserat.

Kvällens andra verk, "Tre", tar sin utgångspunkt ur mystiken. Ett skrin öppnas medan rök väller ut. En man glider ned på scenen, som i dvala, för att sedan begravas av rosenblad som dalar ned över honom. Men Törnrosa-sömnen varar inte länge.

Med hjälp av ett trollspö eller kanske är det ett spjut, börjar hans kropp successivt röra sig igen, som om den vore i trans. Rörelserna blir till en ljuv helhet när de koordineras till den mörkt stillsamma, elektroniska dansmusiken.

Trots det hårda och kalla uttrycket i Kenneth Kvarnströms koreografi, finns det samtidigt en överväldigande känslostyrka i varje sekvens.

Lika vackert är även en av de avslutande scenerna, ljusdesignern Maria Ros Palmklint förvandlar scenen med enkla medel till is och den ensamma dansaren rör sig behärskat över de frusna kristallerna.

Kvarnströms stiliserade uttryck fastnar på näthinnan och stannar kvar där.

Annons