Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Startar egen skola

Sandvikens anrika textil- och designutbildning lades ned av kommunen 2011. Nu återuppstår den i privat regi.

– Grundidén finns kvar. Det är bara att sätta i gång igen, säger del­ägaren Birgitta Persson.

I 41 år har Birgitta Persson undervisat på husmorsskolan och hantverksprogrammet i Gävle.

Som 67-årig pensionär väljer hon att starta egen skola i stället för att bara ta det lugnt.

– Har man hållt på jämt är det svårt att stänga av, säger hon.

Tillsammans med sonen Tomas, affärsekonom med examen från Harvard Business School, har Birgitta Persson startat företaget Textil Design Skolan.

Den privata utbildningsanordnaren planerar nu för att starta en textilutbildning för vuxenstuderande med ungefär samma upplägg som den Sandvikens kommun drev i 50 år fram till hösten 2011.

Målet är att dra i gång redan i januari med 18 studerande i första kullen. Helst i gamla Hammargymnasiets lokaler där den kommunala utbildningen länge höll till.

– Det är där kulturen finns, säger Birgitta Persson.

Eleverna som tidigare utbildat sig inom textil, mode och design i Sandviken har det gått bra för. Många har gått vidare till Beckmans designhögskola eller Borås textilhögskola och blivit framgångsrika yrkespersoner. Några har blivit egna företagare.

– Det här är en utbildning som verkligen behövs. Kläder kommer vi alltid att bära och i Sverige ligger vi i framkant inom design. Men vi håller på att tappa en bit, nämligen vuxna personers möjlighet att antingen ta språnget mot högre utbildningar eller bli egna företagare.

Utbildningen i Sandviken blir ettårig med totalt 36 intagningsplatser. Eleverna utbildas i sömnad, mönsterkonstruktion, materiallära och entreprenörskap. Antingen som förberedelse för vidare studier eller för att bli egna företagare inom textilbranschen.