Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Staten jobbar inte här!

Svenska staten går in med en bankgaranti på 1 500 miljarder kronor och etablerar en stabilitetsplan. Det beskedet kom i går. En säkerhet för en finansmarknad funktionsduglig även i kris.

Annons

Varför sker detta nu? För att skeenden i vår omvärld visar att även Sverige kan komma att behöva denna typ av garanti för relativ stabilitet inom finanssektorn.

Men är de statliga bankgarantierna verkligen bara bra? Finansinspektionen verkar inte anse detta. I rapporten ”Finanssektorns stabilitet” som publicerades förra veckan hinner vi inte längre än till sidan ett för att hitta ett varnande finger.

Vad finansinspektionen varnar för är att bankerna ska bli som de där irriterande jävlarna på ditt jobb som inte diskar sin kaffekopp efter sig på fikat. De som slarvar. Eller kanske bara skiter i att diska för att de hoppas på att någon annan ska göra det i stället, och den någon annan brukar ofta vara en städerska. Ty städerskan på jobbet är för dessa individer vad staten riskerar bli för bankerna om reglerna och garantierna utformas felaktigt.

Finansinspektionens lilla skrivelse där på sidan ett är helt enkelt krav på att det sätts upp en lapp i systemet där det klart och tydligt har textats en motsvarighet till kontorslappen ”Din mamma jobbar inte här!”. Först och främst skall den egna koppen diskas. Att någon annan gör det skall bara ske i extrema undantagsfall. Och helst skall vi över huvud taget aldrig hamna i en sådan situation.

Sverige lärde sig mycket under finanskrisen vid 1990-talets början. Utlåningen vid landets banker blev mer ansvarsfull och insikten om att även de största institutioner kan rämna etablerade sig i landet. Det gör att Sverige i dag står bättre rustat vid finansiell kris.

Finansinspektionens rapport rörande finanssektorns stabilitet visar oss också detta. De svenska storbankernas förluster har så här långt varit begränsade, under det första halvåret uppgick de till cirka 3 miljarder. Deras konton för oförutsedda omvärldshändelser är enligt finansinspektionen tillfredsställande fyllda. Stresstesten som gjorts visar dessutom att våra banker har goda förutsättningar att klara sig även om läget skulle försämras avsevärt. Men det säger trots detta lite om framtiden, då det idag råder en extrem osäkerhet kring hur krisen och konjunkturnedgången kommer utvecklas.

Så trots att situationen för de svenska bankerna i dag ser relativt förtroendeingivande ut finns i dag inga egentliga garantier om framtiden. Det är därför regeringen nu går in med löften om 1 500 miljarder och en stabilitetsplan. Och för att vi inte skall riskera en framtid där statens garantier blir en förevändning för bankerna att agera vårdslöst igen krävs den där lappen i systemet. Den som säger ”Staten jobbar inte här!”.

Mer läsning

Annons