Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Statsvetaren om avhoppen: Intern kritik mot Carina

Det är inte en naturlig avgång, utan politiska skäl bakom att Carina Blank (S) avgår, enligt statsvetaren Stig-Björn Ljunggren (S).

– Efter förskingringsskandalen har det funnits en krishantering i partiet.

Annons

Carina Blank uppgav på presskonferens på Länsmuseet att det fanns flera skäl till att hon inte kandiderar som kommunalråd i valet om 14 månader. Därmed avgår hon i början av år 2015.

– Vi är en folkrörelse och jag har varit tydlig med att jag ställer upp två mandatperioder. Jag vill inte vara kvar tills jag bärs ut. Sedan vill jag ha kvar mina starka drivkraft att göra något annat. Jag vill hitta något mer som är roligt i livet, sa hon.

Inte heller Elin Lundgren (S), Gävleordförande, medgav på presskonferensen att det funnits en kritik mot Carina Blank.

– Jag har inte hört något på våra möten om en intern kritik mot Carina Blank, säger Elin Lundgren.

Men det är inte alls en naturlig avgång, enligt Stig-Björn Ljunggren, S-märkt statsvetare vid Uppsala universitet, från Norrsundet.

– Det vet alla att det funnits en intern kritik mot Carina Blank. Det var tvingande omständigheter. Bland medlemmarna har det funnits ett allmänt missnöje. Du behöver bara läsa Arbetarbladets insändare för att se det.

Det kan vara så att hanteringen av förskingringsskandalen på Borgarskolan gjort saker värre för Carina Blank, enligt Stig-Björn Ljunggren.

– Partiet i Gävle har haft en krishantering under en längre tid. Under skandalen har Carina Blank blivit delaktig för något hon inte är ansvarig för. Hon borde ha gått ut tidigare och markerat allvaret i det som hände.

På presskonferensen betonade Carina Blank att hon satsar fullt ut på politiken fram till januari 2015 och att två nya kommunalråd ska presenteras senast i maj. Stig-Björn Ljunggren ser det som en rätt väl vald tidpunkt att meddela avgången.

– Skulle de meddela sin avgång efter valet och lura alla skulle det bli totalt kaos. Det fanns ett tryck från partiet att det skulle hända något nu.

* Kan två nya kandidater till kommunalråd hinna profilera sig på ett halvår för väljarna?

– Partiet står inför ett vägval i Gävle. Antingen väljer de någon av stjärnorna som finns på armlängds avstånd och som tilltalar väljarna. Eller så väljs en dresserad, acklimatiserad person som stått i kö.

– Väljer de en stjärna ska det inte vara problem att profilera sig på ett halvår. Men å andra sidan är inte den lokala oppositionen stark, så det kanske inte gör så mycket om det väljs en person med representationskompetens.

Han vill inte svara på vem som skulle kunna bli aktuell. Men på presskonferensen fick Elin Lundgren frågan om hon siktar på kommunalrådsposten. Hon svarade att hon kandiderar till riksdagen, men ställer upp när partiet kallar.

Stig-Björn Ljunggren ger Carina Blank en stark trea för hennes år som kommunalråd.

– Hon har varit rätt hygglig på att reda ut kriser, haft en rätt bra position och bitit sig fast ohyggligt länge, i tio år. Det är inte så lätt i dag, många chefsuppdrag är betydligt kortare.

Annons