Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stefan får ta ledigt

800 metallare vid Sandvik Coromant i Gimo som får gå hem när fabriken gör uppehåll i produktionen.
Tierpsbon Stefan Casserlund är en av dem.
– Det är klart man funderar över om det här verkligen räcker eller om det krävs ännu mer, så visst finns det viss oro här.

En drastisk minskning av intresset för Sandvik Coromants produkter tvingar nu fabriken i Gimo att stänga delar av produktionen.

En vecka i november och från lucia fram till och med 7 januari kommer all skärande bearbetning att ligga nere. Stefan Casserlund är en av 800 metallare som får gå hem med bibehållen lön.

– För mig personligen känns det ganska bra, vi har pratat om att lägga nytt golv så om det finns pengar kvar efter julklappsinköp till barnen så kanske det blir ett köksgolv.

Stefan Casserlund, som jobbar på en avdelning för reparation av verktyg, har jobbat på företaget i 24 år och känner därför ingen oro för att bli varslad. Ändå har han och många andra med honom funderingar kring vad som händer om de planerade stoppen i produktion inte räcker till.

– Visst känns det ganska tryggt för min egen del, men det är klart att man tänker på alla dem som är nya. Vi har anställt många i år, de sista så sent som efter semestrarna.

Lars Pettersson, vd för hela Sandvikkoncernen skrev i ett pressmeddelande att det inte kan uteslutas att ytterligare åtgärder måste vidtas. Trots det beskedet finns det viss optimism hos Stefan Casserlund, eftersom han även var med vid krisen i början på 90-talet.

– Någon gång vänder det igen. Förra gången gick det jättefort och redan efter några månader tvingades vi jobba övertid igen, säger han.