Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stefan Jarl vill väcka sin publik

Rekordstora bonusar, nedmonteringen av folkhemmet och en kapitalism i kris.

Stefan Jarls nya film ”Godheten” tar sig an ”tidens anda”.

– Vi är helt enkelt förbannade. Vi har satt ned klacken och sagt att nu får det vara nog. Och jag tror att folk längtar efter det, säger filmaren.

Annons

Stefan Jarl och Thommy Berggren sitter i en hotellobby och är lite omtumlade över uppmärksamheten. Deras film ”Godheten” har haft sin premiär på Göteborgs filmfestival, belönats med Svenska kyrkans filmpris och varit föremål för ett fullsatt seminarium som handlat om filmens tema: Girighet, nedmonteringen av det gemensamma och den oreglerade finanspolitiken.

– Jag trodde inte att det skulle komma mer än 16 personer. Att det var så många som också tänkt ”nu får det fan vara nog”, det har överraskat mig under de här dagarna, säger Stefan Jarl.

Skådespelaren Thommy Berggren håller med. Han är mycket delaktig i filmen, dels som sig själv och dels i en slags satirisk roll som ”den girige”, på vars ända det växer ut en grisknorr.

– Det har varit emotionella dagar här. Trots att filmen handlar om ekonomi har vi uppenbarligen träffat på något som starkt berör människor, säger han.

”Godheten” tar sin början med en scen då Stefan Jarl filmar sin gamle vän Thommy Berggren när de sätter på ett tal av Olof Palme, det om demokrati och människovärde från 1975, och bara lyssnar.

– Det är ett autentiskt ögonblick, man känner nästan Palmes närvaro. Men vi visste inte att det skulle komma en sådan Palme-våg när vi började filma 2010, säger Stefan Jarl.

– Det har bara varit bra tycker jag. Det visar väl att det finns ett sug efter detta, säger Thommy Berggren.

Hans eget engagemang går långt tillbaka i tiden, förklarar han.

– Min far har betytt mycket för mig. Han sade alltid: ”Thommy, se till att du har något vettigt att göra, att du gör något för att hjälpa andra människor”. Jag högaktar honom fortfarande för det. Och när filmen säger att arbetarklassen har blivit osynlig så känner jag att jag tillhör arbetarklassen och att det är där mina sympatier är.

”Godheten” får ordinarie biopremiär 15 februari. Stefan Jarl, som sålt sin övernattningslägenhet i Stockholm mot sin frus vilja för att finansiera filmen, och Thommy Berggren hoppas att den ska väcka sin publik.

– Vi ser filmen som ett startskott inför valet och jag tror att de som tar upp den här frågan kommer att vinna. Jag tror att folk är oerhört trötta på den här jävla idén om att skaffa mycket pengar och göra det till varje pris. Det skapar en anda i det här landet som inte är bra, säger Thommy Berggren.

Miranda Sigander