Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stefan Löfven rör sig mellan bin, byar och städer

Annons

När Stefan Löfven läste upp regeringsförklaringen gjorde han det i egenskap av statsminister för en socialdemokratisk regering som bland annat gått med på att sänka värnskatten, det vill säga den del av den statliga inkomstskatten som bara de som tjänar över 703 000 kronor per år betalar. Det är knappast politik som skickar signaler om att Socialdemokraterna vill överbrygga de ekonomiska klyftorna i Sverige eller värna välfärden, men något som Socialdemokraterna gått med på för att få till stånd Januariavtalet.

Regeringsförklaringen handlade framför allt om miljön, migrationen och klyftan mellan stad och land. Men även jämställdheten fick en större plats i regeringsförklaringen än vad den brukar ges av socialdemokratiska statsministrar. Det är nödvändigt eftersom det är inom dessa områden de stora värderingsmässiga konflikterna finns i Sverige, samtidigt som det är inom dessa områden Sverige måste röna framgångar för att landet skall utvecklas. Därmed utgör det också viktiga politikområden för Stefan Löfven och regeringen att fokusera på för att skapa en politik för ett Sverige som håller ihop.

Att Stefan Löfven även lyfte in frågan om assistans i sin regeringsförklaring och att denna skall utvecklas är ett löfte som måste infrias till alla de vars hela liv är avhängiga av en fungerande assistansrätt. Men beskedet är också välkommet för alla de socialdemokratiska gräsrötter som stridit för assistansrätten, samtidigt som partiledningen och regeringen hotat den sedan 2014.

Kunskap är avgörande för att den svenska omställningen skall vara möjlig konstaterade Stefan Löfven vidare. Den svenska skolan har gått från att vara en plats där klassresor börjar, till att bli en arena som cementerar klassklyftor. Det betyder också att Socialdemokraterna måste vända utvecklingen i skolan eftersom det är en av många viktiga komponenter för att på sikt få ett slut på den gängkriminalitet som bland annat resulterar i skjutningar.

Hela Sverige fick plats i Stefan Löfvens regeringsförklaring. Men tyvärr var det också mer av Centerpartistisk och Liberal politik, som skattesänkningen som kommer ge 850 000 svenskar på landsbygden lägre skatt, än socialdemokratiska politik som lades fram.

Januariavtalet löpte genom Löfvens regeringsförklaring som en blågrön tråd.

Regeringsförklaringen vittnar trots det om statsminister och socialdemokrati som till sist faktiskt ser de problem som finns i Sverige, och är beredd att göra något åt dem. Men det är också så att Januariavtalet och det fokus på skattesänkningar som finns hos Centern och Liberalerna tyvärr kommer försvåra restaureringen av Sverige.

Avslutningsvis presenterade Stefan Löfven i samband med regeringsförklaringen också tre nya statsråd.

Ylva Johansson, tidigare arbetsmarknadsminister, kommer ersättas av Eva Nordmark som till och med tisdag varit ordförande för TCO, tjänstemännens centralorganisation. Eva Nordmark tillhör socialdemokratins högerfalang och det kan tyckas något udda att välja en TCO-ordförande till arbetsmarknadsminister. Inte minst eftersom den verkliga utmaningen handlar om att sätta de som står längst från arbetsmarknaden i arbete. De som behöver komma i arbete i Sverige är trots allt inte de tjänstemän Nordmark representerat. Utnämningen av Eva Nordmark till arbetsmarknadsminister är dock en utnämning som lär uppskattas av åtminstone Centern och Liberalerna. Och det är förmodligen också av det skälet Nordmark utnämns.

Precis som det spekulerats blir det avslutningsvis Ann Linde som tar över efter Margot Wallström som utrikesminister, Anna Hallberg kommer i sin tur bli utrikeshandelsminister. Om dessa två utnämningar finns egentligen inte mycket att säga. Ann Linde är en av förhållandevis få socialdemokrater med tillräcklig erfarenhet för att fungera som utrikesminister och utgör därför ett rimligt val.