Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stefan vill göra dig glad

Det är bara 2,5 år sedan Stefan Söderblom gav sig in i stand up-branschen.

Nu är han ordförande för Gasta och har själv närmare 100 uppträdanden bakom sig.

– Jag önskar att jag hade upptäckt det här tidigare. Det är en enorm tillfredsställelse att göra folk glada.

Stefan Söderblom är på väg till sin studiecirkel i stand up-komik; Gasta comedy school. Sedan februari har han tolv elever, några med veritabel scenskräck, som vill övervinna sig själva och få andra att skratta.

Redan i slutet av mars fick de öva på släkt och vänner, och i maj blir det skoningslös premiär inför främmande publik. Den här kvällen ska de utvärdera sig själva på inspelad film.

– Jag måste vara ärlig i min kritik. De tjänar inget på att jag är för snäll, publiken är ännu rakare än vad jag är, säger Stefan.

Trollerimässa

Stefan själv upptäckte stand up när han var på en trollerimässa för många år sedan och såg den nu avlidne komikern Stellan Sundahl uppträda. Några dagar efteråt såg Stefan honom medverka i tv-programmet ”Släng dig i brunnen” med samma skämt som på mässan.

– Då först fattade jag att de inte kör spontant utan har en skriven text som de repeterat in.

För snart tre år sedan började Stefan själv skriva roliga texter på en kurs i kreativt skrivande. Lite scenvana hade han från några spex, trolleriframträdanden och grafiska utbildningar han hållit i.

Premiären gick av stapeln på Åkrogen i Gävle. Cilla Domstad, som redan var rutinerad på stand up-scenerna, skulle också uppträda samma kväll.

– Hon var helt knäckt av nervositet, kräktes och mådde jättedåligt. Jag var helt övertygad om att hon var inhyrd för att få oss nybörjare att känna oss starkare. Men hon hade verkligen scenskräck på riktigt.

Hur bygger man upp ett bra skämt?

– Det måste handla om breda ämnen, stomipåsar till exempel är för smalt. Folk ska känna igen sig. Och stand up är lite som trolleri, det ska finnas ett skrattord som ger ögonblicket där publiken blir tagen på sängen och skrattar hejdlöst.

– Kommer det inget skratt kan man ha olika tricks för att avväpna publiken. Eddie Izzard har till exempel kört med att låtsas skriva en påminnelse, ”Never tell that joke again” i handflatan. Det går ju att köra såna trix en gång, sen funkar det inte.

– Konsten är att bibehålla en bra stämning, våga vila på scenen; visa ”jag är trygg, ni kan också vara trygga”.

Vad är viktigast – att få fram sin satiriska poäng eller att höra publiken skratta?

– I grund och botten vill man roa. Men det jag gillar med stand up är att man är sig själv och ingen karaktär. Jag måste ta ställning till det jag vill skämta om, sopsortering eller allsvenskan. Man kan aldrig försöka vara någon man inte är.

Stand up-bälte

Gästrikland har blivit ett stand up-bälte att räkna med i Sverige. De stora namnen vill gärna komma hit. Publiken är lite kräsnare än i Stockholm.

– Där är det lite råare, man kör mycket med påhopp eller humor under bältet. Men det funkar inte här. Gävlepubliken är känd för att vara en kunnig stand up-publik.

Har du misslyckats på scenen?

– Alla måste ”bomba” någon gång. Jag gjorde ett gig för en gratispublik i Stockholm och skämtade om gamla samlarkort i hockey. Det föll platt, folk lyssnar inte så noga när det är gratis, och dessutom var det många som inte visste vad samlarkort var.

Och hur hanterar du ”häcklarna”, åskådare som förstör med beska kommentarer?

– Det viktigaste är att vara snabb, sen spelar det inte så stor roll vad man svarar, hellre ”Håll käften” än ingenting. Tvekar man det minsta är risken att man förlorar. Elina Sorri