Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Steg mot minskad arbetslöshet i Gävle kommun

Annons

Alliansen Gävle i näringslivs- och arbetsmarknadsnämnden har ett stort fokus på de ungas arbetslöshet. För dem har flera insatser skett med utbildningsmöjligheter och aktiviteter. Arbetslösheten har minskats med ungefär 3 procent i Gävle kommun under 2016. Men den är dock fortfarande alldeles för hög. Inte minst inom gruppen nyanlända 18-24 år.

Nyanlända över 20 år utan gymnasieutbildning är en grupp som har det svårt på arbetsmarknaden. I nuläget tar endast ett fåtal av de nyanlända inom målgruppen 16–20 år gymnasieexamen. I de flesta fall lämnar de gymnasiet med i bästa fall endast grundskolekompetens, eller i många fall inte ens det. Endast 20 procent av de nyanlända elever som finns i Gävle och går på introduktionsprogram går över till nationella program. Av dessa tar omkring fem procent gymnasieexamen, det vill säga, inte mer än en handfull.

När företag söker arbetskraft så är det i regel ett absolut krav att den arbetssökande måste ha gymnasiekompetens för att kunna få jobbet. För att möta detta påbörjar vi ett utvecklingsarbete för att tillsammans med branschen se över möjligheten med lärlingsutbildning inom bygg. Vi genomför också satsningar inom Komvux.

Under 2016 hade Delegationen för unga i arbete – DUA – ett regeringsuppdrag att främja statliga och kommunala samverkansformer som utvecklas som stöd för unga arbetslösa. Unikt för Gävle är att vi skapat ett Sprintgymnasium som spänner över flera skolformer där de involverade aktörernas resurser och satsningar samordnas. Individen ska flexibelt kunna läsa flera skolformer samtidigt om så krävs. Eleven befinner sig i samma organisation fram till gymnasieexamen, även om de passerat 20 år. Detta skapar en ökad motivation och risken för avhopp minskas.

För näringslivet så har Näringsliv och arbete Gävle utvecklat ett stort gemensamt arbete med Samhällsbyggnad för att utveckla snabbare företagsservice.

Aktiviteterna med näringslivet har ökats, flera populära företagsfrukostar och företagsdialoger där Gävle kommun och företagare tar upp hur vi tillsammans kan utveckla näringslivet. Nya Näringslivsprogrammet för 2017-2020 har under 2016 genom dialoger med företagare, medborgare och näringslivsorganisationer börjat ta form och är nu ute på en remissrunda hos näringslivets organisationer och hos fackföreningar.

Utbildningssatsningarna kan ge ungdomar förutsättningar att kunna ta de lediga jobb som finns. Åtgärderna som ger bättre villkor för Gävles företag kan ge förutsättningar för fler och växande företag. Sammantaget innebär detta steg mot en minskad arbetslöshet i Gävle kommun.

Morgan Darmell (M)

Mikael Persson (L)

Leena Bergander (C)

Anders Karlsson (KD)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel