Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stella motverkar slöseri med egna återanvändbara produkter

Efter uppväxten i Stockholm och några år utomlands har Stella Hildebrandt hittat hem. Till Gävle. Här har hon väckt liv i sitt företag Stella sews vars produkter sprids över världen.

Frånsett att hennes gudmor bor utanför Gävle och en väninnas lovord visste hon inte mycket om staden när hon kom hit förra sommaren. Den dagen lyste solen ovanligt vänligt vilket fick henne att bestämma sig. Tre månader senare gick hennes och den treårige sonens flyttlass. Nu sitter hon i gamla porslinsfabriken på Söder och njuter av det vägval hon gjort. Här tillverkar hon sina miljövänliga textilprodukter som har kunder i bland annat USA, Australien och Nya Zeeland.

– Jag har föräldrar, syskon och kompisar i Stockholm, men varje gång jag åker därifrån tycker jag att det är skönt, säger Stella Hildebrandt som beskriver flytten till Gävle både som en nedtrappning i livet och en möjlighet till bättre livskvalitet.

Hon pratar om närheten som alla hyllar i Gävle och berättar att hon fått en lägenhet i kvarteret Runstenen på andra sidan Fleminggatan. Och i Valbo har hon skaffat en kolonilott.

Stella sews startade 2014 och handlade initialt om klädsömnad. Den enskilda firman har sedan årsskiftet väckts ur sin slummer. Nu tillverkar Stella Hilde­brandt återanvändbara produkter av ekologisk bomull eller ull som hon säljer på nätet; kaffefilter, tygblöjor, dambindor, tvättlappar, make up-pads, amningsinlägg och tygpåsar.

– Det handlar både om att spara pengar och att motverka slöseri. Människor med rätt inställning som är miljömedvetna ser det inte som jobbigt att tvätta och återanvända tygblöjor eller dambindor.

Stella Hilde­brandt tycker att det den nya tidens blöjor som kan hålla tätt i upp till tolv timmar känns helt fel och menar att en sådan produktutveckling motverkar sitt syfte. Det fördröjer tiden att bli blöjfri. För att inte tala om allt skräp som engångsartiklar innebär.

– Att återanvända bindor och blöjor kan kanske ses som ett fattigdomsbevis, men den känslan måste vi komma bort ifrån, säger hon.

På söndag 20 maj blir det kreativ marknad i porslinsfabriken. Stella Hildebrandt håller även i workshops och planerar för en klädbytardag. Det finns gott om nya produkter att göra återanvändbara. En idé hon funderar på är ett filter för den som vill göra mjölk av nötter.

FAKTA: Stella sews

Bransch: Miljövänliga återanvändbara textilprodukter

Ägare: Stella Hildebrandt

Kontakter: facebook – stellasews1234, instagram @stellasews, hemsida/blogg stellasews.com