Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stensäker Söderqvist körde hem Esab-rallyt

Tobias Söderqvist stod inte att hejda i Esab–rallyt i Laxå.

Årsundaföraren tog hand om segern i tvåhjulsdrivna klassen efter en säker körning.

Annons

Esab–rallyt ingick som sjätte deltävling för året i nedre norras förbundsmästerskap. En stor del av den svenska eliten kom till start för att köra de fem sträckorna – tillsammans mätande sex mil.

Värmlänningen Jimmy Olsson och Tobias Söderqvist – som vanligt med broder Joakim i kartläsarstolen – inledde bäst. Efter tre körda sträckor hade Olsson sex sekunder i rygg på Årsundaekipaget.

Men SS 4 blev ödesdiger för Olsson, som genade för hårt i en kurva och slog punktering. Tobias kunde ta segern och skrev marginalen till drygt elva sekunder tillgodo på Jonas Johansson, Askersund.

– Har lagt mycket tid på att testa ut fjädringen inför den här tävlingen. Det gav bra resultat, förklarade Tobias efteråt.

Tempot var nu snäppet högre än i SM–deltävlingen i Ljungby för några veckor sedan (då Tobias slutade femma).

– Jag kunde attackera hårdare nu när inte bilen styrde in lika tvärt i kurvorna som förut. Den här segern sitter riktigt skönt, fortsätter han.

Näst snabbast från distriktet var Pär Swedh från Hudiksvall, före Sandvikens Peo Berglund – åtta respektive elva av de 32 startande A–förarna. Totalt i FM toppar Tobias Söderqvist nu med 67 poäng, medan Berglund fortfarande håller andra plats med 46 pinnar.

I fyrhjulsdrivna klassen blev det hemmaåkaren Eddie Hörbing som kom att dra det längsta strået, 14 sekunder före Mats Jonsson, Forshaga, toppnamn även i SM–tabellen.

Per–Arne Ljung svarade även han för en gedigen insats. Hoforsveteranen styrde in som femma i sammandraget, endast 8,5 sekunder från en plats på prispallen.

– Valde för mjuka däck på två av sträckorna men i det stora hela är jag nöjd med min insats, sammanfattade han.

Emil Bergkvist, liksom Per–Arne tävlande för Hofors MS och boende i Torsåker, vann ungdomsklassen efter en hård kamp med stockholmaren Andreas Broberg. Endast 3,5 sekunder skilde de båda.

Tredje plats gick till Evelina Olofsson – också Hofors MS och Torsåker.