Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sterilisering kan bota myggplågan

Kanske kan sterilisering råda bot på myggplågan vid Nedre Dalälven.
– Jag tror att metoden har potential att fungera, säger myggforskaren Jan Lundström och lyfter fram en metod som utvecklats vid FN:s atomenergiorgan IAEA.

Metoden har hittills använts för att bland annat minska spridningen av myggor som sprider farliga infektioner.

Myggen steriliseras med bestrålning.

– Men det krävs nog tio års utvecklingstid innan man kan köra den i full skala. Det finns många tekniska problem som måste lösas längs vägen, säger han.

Jan Lundström tror att metoden kan ersätta eller åtminstone kraftigt minska behovet av den biologiska bekämpningen med BTI

För att det ska fungera måste man först bygga upp en stor koloni med stickmyggor.

Det kan behövas 100 000-tals myggor som matas med blod i ett automatiserat system, i rena och väl ventilerade lokaler.

Sedan ska hanarna sorteras bort från honorna. Det är bara hanarna som steriliseras. När hanarna sedan parar sig med honorna så lägger de ägg som inte är befruktade och då blir det inga nya mygglarver. Honorna parar sig bara en gång.

I somras träffade han gruppen vid IAEA i Wien och jobbade där under några dagar. Han blev övertygad om att metoden kan fungera.

– Det här är den i särklass mest miljövänliga metoden att bekämpa stickmygg, säger Jan Lundström.

Problemen som måste lösas längs vägen är bland annat: Mygg måste odlas i väldigt stora mängder, de steriliserade mygghanarna måste klara konkurrensen och nå fram till honorna och kunna spridas utan att de skadas.

Utvecklingen kostar också pengar som staten måste ställa upp med, konstaterar Jan Lundström.

Han räknar dock med att det blir betydligt billigare än de "långsiktiga metoder" som Länsstyrelsen i Gävleborg lanserat, det vill säga slåtter och betning med kor.

– Jag skulle tro att det behövs ett par miljoner om året under utvecklingstiden och sedan kanske fyra gånger så mycket när det sker i industriell skala, säger Jan Lundström.

Under årets torra sommar har Jan Lundström och hans kollegor inte behövt göra fler än två bekämpningar med BTI. Folket vid Nedre Dalälven har kunnat sitta ute och njuta i solskenet.