Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sterilisering kan vara alternativet mot stickmyggorna vid Nedre Dalälven

Kanske kan myggbekämpningen med biologiska medel vid Nedre Dalälven snart ersättas med andra verkningsfulla metoder.
Det tror myggforskarna och -bekämparna Jan Lundström och Martina Schäfer i en färsk rapport till Naturvårdsverket.

Men det är inte slåtter och bete på älvängarna, den metod som bland annat länsstyrelsen förordat, som de tror på.

Nej, i stället handlar det om att sterilisera mygghanarna med röntgenstrålning. Det här är en metod som sedan länge prövats för att ta död på skadeinsekter i varmare länder.

Nu utvecklar atomenergiorganet IAEA metoden med inriktning på stickmyggor.

Jan Lundström och Martina Schäfer har hittat ett lämpligt försöksområde i Heby kommun. Där skulle man kunna sprida de steriliserade hanarna som får para sig med mygghonorna.

Deras tanke är att börja med försöken under 2019 och 2020.

Om det går som man hoppas ska det leda till allt färre mygglarver och att de aggressiva stickmyggorna på sikt försvinner. Om försöken lyckas kan bekämpningen med det biologiska medlet BTI sedan gradvis fasas ut.

Myggforskarna har också granskat effekterna av bete och slåtter som sätt att få bukt med stickmyggorna.

Deras slutsats är att det visserligen kan vara bra för att öka den biologiska mångfalden kring Dalälven. Men det är inget bra sätt att bekämpa mygg, menar de.

Att släppa ut kor på bete och slå älvängar kostar fem gånger mer än att bekämpa med det biologiska medlet (BTI) och är ändå inte särskilt verkningsfullt. Biologisk bekämpning behövs ändå, menar myggforskarna Jan Lundström och Martina Schäfer.

De båda rapporterna om alternativa metoder ingick i villkoren när Naturvårdsverket senast gav dispens för biologisk bekämpning mot myggen i Nedre Dalälven.

Läs också: En av de tuffaste myggsomrarna någonsin.

Läs också: Regeringen säger ja till extra myggpengar.