Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Steve och Anna lyste som glittrande stjärnor

För drygt två år sedan framträdde de i Gävle senast, i samma sal och på samma scen.
Då var de färska som duo och jag beskrev musiken som vacker, lättillgänglig men långtifrån sockersöt vokaljazz.

Sedan dess har Steve Dobrogosz och Anna Christoffersson växt i samspelet och Annas sång har stigit några snäpp i både styrka och känsla.

De hade lockat närmare 100 personer till Bo Linde-salen, ungefär dubbelt så många som för två år sedan. Det de gjorde hade varit värt fullsatt salong.

Dobrogosz glittrande pianospel böljade fram tätt, tätt intill Christofferssons hesa men ändå stjärnklara honungsröst. Hon lyste ännu klarar än sist, inte minst i utspelet.

Flera av låtarna hämtades från den senaste cd:n som kom ut tidigare i höst. Där finns "It was only love" som i mitt tycke var kvällens starkaste låt.

På "That perfection" tog Dobrogosz med oss på ett solonummer som fick mig att tänka på impressionistiska tavlor. Han lät fingrarna fara över tangenterna i fantastirika figurer som vindlade, som en fors eller vågorna på havet.

Duon hade också mycket mer blues i låtarna än vad jag minns av förra Gävlekonserten.

I "Why" gav Christoffersson prov på bluessång av bästa märke, med utspel och fotstamp. Hon berättade att hon knyckt en strof från filmen "Brokeback mountain".

Plötsligt brände det också till i den bitvis lite flamsiga mellansnacket. De gnabbades med varandra och det märktes att de hade roligt och inspirerades av publiken.

På slutet stack de in en låt av Christofferssons idol Marvin Gaye. "I heard it throug the grapewine. En låt som också blev en 70-talshit med Creedence Clearwater Revival. Christoffersson och Dobrogosz gjorde en egen version med fantastiskt pianospel.

När jag vandrade ut från Konserthuset och tittade upp på den stjärnklara himlen hade jag sista låtens rader i huvudet: "Just look at all those stars to night, they´ve come to carry us away".

Stjärnorna på scenen lyste klarare än kanske någonsin. Låt dem lysa fler gånger i Gävle.