Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sticka teaterdekoren åt Folkteatern!

Randig stickning i restgarner efterlyses av Folkteatern Gävleborg. I en kommande föreställning ska föremål på scenen kläs in – som i hemstickade halsdukar.

Folkteatern hoppas på allmänhetens hjälp med teaterdekoren. Ett antal färdiga garnpåsar finns att hämta i en butik i Gävle. Fast det går lika bra att sticka av egna garner i olika färger. Eller virka.

– Från början tänkte vi köpa in halsdukar och sy ihop, men det här blir ju mycket roligare, säger föreställningens rekvisitör Maria Fedko.

Folkteatern säger sig behöva 24 bitar, alla 10 centimeter breda och cirka 50 centimeter långa. En fribiljett till föreställningen, i mån av plats, erbjuds som ersättning.

Det är i föreställningen ”Framtiden i mig” som stickningen ska användas. ”Framtiden i mig” bygger på människors egna berättelser om sina liv i Gävleborg, sin vardag, sina drömmar och platsen de bor på. Att gävleborgarnas medverkan också får synas i scenografin kändes rätt, menar Maria Fedko.

Hon har för övrigt vana från gatustickning – en form av street art som blev stort spridd för några år sedan – och var en av de inblandade när ett helt broräcke i Järvsö stickades in i restgarner.

Vad händer om jättemånga sätter i gång att handarbeta och Folkteatern blir översvämmad av inlämnade randiga garnstycken? Ingen fara; ”vi har ju alltid foajén att utsmycka”, försäkrar Folkteatern.

”Framtiden i mig” har premiär i Ljusne 2 april och ges därefter på turné länet runt. Föreställningen spelas i en kafémiljö med publiken vid borden. Över vissa av borden hänger ljusstativ – det är de som ska vara instickade i gladrandigt.

Att döma av Folkteaterns Facebooksida har många redan satt i gång med uppgiften, en annorlunda chans att synas på scen.

*

LÄS MER: Kulturredaktionen smygtittar på repetitionerna.