Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stjärnproducent i en liten Gävlestudio

Den engelska ljudingenjören Matt Hyde har gjort sig ett namn genom att spela in och mixa storsäljande album med band som Slipknot, Machine Head, Bullet For My Valentine och Gallows. Just nu sitter Matt i Gävle och producerar Stockholmsgänget Urma Sellingers debutalbum.

– Att spela in i en sån här studio går utmärkt, säger Matt om det lilla rummet vi befinner oss i. För tio år sedan var det standard att ha ett helt team för att arbeta med en platta och killar som jag satt bakom enorma mixerbord. Med dagens teknik går det att arbeta som ensam producent vid en dator tillsammans med musikerna på det här viset.

När vi hälsar på i studion finns sångaren Olle Johansson samt gitarristerna Erik Lindqvist och Andrée Borg på plats för att föreviga sina prestationer. Trummorna till samtliga spår har spelats in under föregående veckor så batteristen John Eriksson är tjänstledig tillsammans med de resterande bandmedlemmarna Alex Borg (skrik) och Axel Vålvik (bas).

– Vi har lärt oss mycket av att jobba med Matt, berättar Erik. Vi får hans erfarenheter av musikbranschen på köpet genom att jobba med honom, vilket ger oss en bättre chans att lyckas med affärsbiten det innebär att ha band.

– När det gäller hans inverkan på själva musiken är det främst sången som ändrats på hans inrådan, säger Olle. Nu gör jag mina partier helt annorlunda och det låter sanslöst mycket bättre.

Satsar hårt

Det högklassiga samarbetet kom till skott helt och hållet på bandets eget initiativ. Efter att ha börjat som ett In Flames-inspirerat metalband fann killarna sitt kall i och med en liveupplevelse med Adept. Hardcoreinspirerad pop med starka kontraster mellan skönhet och tyngd har dock redan börjat bli en inrutad stil, så för att lyfta fram sina starkaste sidor beslutade sig Urma Sellinger snabbt för att satsa stort.

– Vi var väldigt imponerade av skivorna som Matt arbetat med, berättar Andrée. Efter att ha sökt upp honom på nätet skickade vi en förfrågan om han ville jobba med oss och till vår stora förvåning svarade Matt att han såg fram emot det.

– Inspelningen vi håller på med nu kostar en hel del, klargör Erik. Vi har allihop slitit med sommarjobb, sparat och prioriterat bort mycket för att bekosta detta. Att inte satsa på en sån här chans vore respektlöst inte bara mot oss själva, utan även mot alla de band som inte haft möjligheten.

– Det är knappt att man vill berätta för folk vem vi är här och jobbar med, skrattar Olle. Det är så overkligt att det känns som att man bara skryter och hittar på.

Konstellationens maxi-singel betitlad Live Laugh Love spelades in med Matt Hyde i London under fjolåret och gavs ut via Lunatic Music som denna gång förser manskapet med sin studio. Emil Englin och Kristoffer Löfgren, som driver bolaget tillsammans med Per Hartwig och Johan Nygren, förklarar hur modern musikdistribution går till.

– Vi släppte Live Laugh Love genom ett samarbete med en så kallad aggregator som i sin tur lägger upp låtarna på itunes och Spotify, berättar Emil. Eftersom Spotify, till exempel, inte tar sig tid att göra affärer med små labels utan har kontrakt med större aktörer som förser dem med musik går man den vägen. Via en aggregator plockas alltså musik upp av de här kontrakterade storbolagen.

– Sedan har vi även kontrakt med ett kanadensiskt bolag, fortsätter Kristoffer. Deras uppgift är att sätta ihop digitala promopaket åt oss som går ut till radiostationer i USA , eller hela världen om vi ber om det. Den möjligheten är viktig för det finns inga radiokanaler som använder sig av skivor längre, om de ska spela något vill de ha det på fil.

”Mer kontroll”

Matt Hyde gillar Lunatic Musics affärsidé och fastslår att deras koncept stavar framtiden för branschen.

– Allt färre skivbolag bekostar sina artisters inspelningar. Med det i åtanke, varför ska nya band bemöda sig med att gå till dem i framtiden? Musiker tjänar mer pengar och får bättre kontroll genom att göra den här sortens deal. Nu planerar dock Urma Sellinger att presentera sitt kommande album för skivbolagen och jag blir inte förvånad om det visar sig att deras engagemang är precis vad majorbolagen söker efter i dag.