Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stod över Beatles på affischerna

Kultbandet hade när det begav sig Beatles - som förband. På lördagen kom Trio mé Bumba till Gårdskär.

– Jättekul att vara här, sa Jan-Erik "Bumba" Lindqvist.

Årets största hit 1963 var "Spel-Olles gånglåt" med Trio mé Bumba. Samma år skulle bandet ut på Sverigeturné med ett nytt, okänt band från England.

Beatles.

En del arrangörer vågade inte riktigt lita på att de okända engelsmännen skulle dra publik. I stället sattes Trio me´ Bumba överst på affischerna. Beatles blev i praktiken förband.

Det ändrades snabbt vid turnéstarten då engelsmännen just slagit igenom.

– Jag tycker fortfarande det är jättekul att turnera. Jättekul att vara här, sa Jan-Erik "Bumba" Lindqvist när bandet på lördagen gästade Gårdskär.

Det var han som 1957 var med och bildade orkestern som med tiden skulle bli legendarisk. Sedan dess har bandet aldrig slutat turnera land och rike runt.

Publiken har åldrats i takt med sina idoler - men många av de 500 i publiken kom ihåg texterna och sjöng med. Mest känd är gruppen för slagdängan "Man ska leva för varandra".

– Det är kul att det händer något i Gårdskär. Jag är uppväxt här och det är nostalgi att höra allsång här igen. Trio mé Bumba är fantastiska, sa Sture Östling, 66, från Gävle.