Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stöd till Gysingelänken fick nej

Flera partier vill göra det möjligt för Gysingelänken att få bidrag från landstinget.
I går försökte man få med en ändring i landstingsfullmäktige.
Men förslaget röstades ned av Socialdemokraterna, Centerpartiet och Miljöpartiet.

Landstinget Gävleborg ansvarar för den regionala buss- och tågtrafiken i länet.

Man har även gjort tre undantag och betalar för trafik över länsgränserna på sträckorna Gävle–Uppsala, Gävle–Falun och Gävle–Sundsval. Men inga andra linjer.

Den bestämmelsen satte förra året stopp för Busskooperativet i Österfärnebos möjligheter att få pengar till den så kallade Gysingelänken mellan Österfärnebo och Östervåla.

Men de har inte gett sig utan har kommit in med ännu en ansökan för att åter få igång trafiken och i går i landstingsfullmäktige försökte flera politiker göra det möjligt för dem att få stöd.

Initiativet kom från László Gönczi, tidigare politisk vilde numera åter miljöpartist, som föreslog att man gör ett tillägg i bestämmelserna och skriver in att man i vissa fall även kan bidra till annan trafik. Och han fick snabbt stöd av Moderaterna, Kristdemokraterna, Sjukvårdspartiet och Folkpartiet.

– Det är högst rimligt att man möjliggör det, sade Anders Hammar (FP).

”Hipp som happ”

Centerpartiets Kenneth Nilshem var dock skarpt kritisk.

– Man kan inte ha det hipp som happ, sade han och varnade för att man då öppnar dörren för andra som också vill ha bidrag.

– Varför skulle det bli hipp som happ bara för detta? Har man kunnat fatta beslut om att stödja trafiken till Sundsvall, Falun och Uppsala måste man väl kunna ta beslut om andra orter också. Allt kan ju inte handla om Gävle, replikerade László Gönczi.

Men hans förslag blev nedröstat med 43 röster mot 27.

Det innebär att Gysingelänkens bidragsansökan med största sannolikhet kommer att få nej av landstinget.