Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stöd vid missbruk i familjen

Det är tufft för många ungdomar, bara i Gävle finns det ca 2000 ungdomar med missbrukande föräldrar. Men det finns hjälp att få för de som har anhöriga med alkohol- och drogproblem

Annons

kan vända sig till Grinden om de behöver någon att prata med. I flera familjer där det finns missbrukande föräldrar får ungdomarna ta över rollen som vuxen och bära ett tungt ansvar. känslor för sina föräldrar, då missbruken ofta går i perioder. Man älskar sina föräldrar med ibland känns livet riktigt tufft så man får en sorts hatkärlek.

vet inte hur man är en nykter förälder och därför finns det även hjälp att få i form av samtalsgrupper för vuxna och deras problem. Men det är inte bara de som har ett i missbruk i familjen som behöver hjälp utan även ungdomar i deras närhet. Grinden finns till för dem också

finns även bland ungdomar, allt från att man gjort något dumt på första fyllan till tunga drog- beroenden. I Gävle jobbar Kompassen med ungdomar i åldrarna 15- 25 som har missbruksproblem. Här träffar alkohol- och drogterapeuter dagligen ungdomar med drogproblem i enskilda samtal. En av de behandlings former som används På Kompassen ser man ofta cigaretter som en vanlig början på ett missbruk. Rökande ungdomar går ofta vidare med alkohol och ibland tyngre droger.

löper större risk att fastna i ett beroende. Varje gång man dricker känns det som att man får en belöning. Bättre självförtroende, lättare för att prata, mod och så glömmer man sina problem. Men kraschen i det tuffa livet blir hårdare när man har svävat på moln för en kväll. Då är det lätt man dricker igen för att glömma vardagen.

Mer läsning

Annons