Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stopp för planerna att bygga ut i Valbo –kommunstyrelsen säger nej: "Det här beslutet är mycket olyckligt"

Efter att i tio år ha tröskat detaljplanen om en eventuell utbyggnad av köpcentrumet i Valbo sa kommunstyrelsen nej till planerna i dag. Socialdemokraterna som drev frågan när de satt vid makten kovände och röstade emot en utbyggnad.

I ett decennium har frågan om Valbo köpstad ska byggas ut på den södra sidan av E16 gått igenom de politiska kvarnarna.

Nu har Coop fastigheter och Valbo volymhandel lyft frågan om en ny detaljplan ännu en gång. Enligt dem finns det flera olika intressenter som vill etablera sig i området.

Att möjliggöra för en utbyggnad i området är en het politisk fråga eftersom ett ja från politikerna skulle innebära att köplador kan byggas på potentiell jordbruksmark. Och att mjölkbonden Bo Wretblad som har sin gård i direkt anslutning till området kan tvingas lägga ner.

LÄS OCKSÅ: Stora butiker kan gå Gävle förbi efter stopp för större köpstad i Valbo

Men vid kommunstyrelsens sammanträde under tisdagen röstades förslaget ner av fem partier mot tre. S, V, MP, C och SD röstade emot och M, L och KD röstade för.

Socialdemokraterna som satt vid makten när arbetet med att ta fram en ny detaljplan för området inleddes för tio år sedan har kovänt.

Enligt Jörgen Edsvik (S), kommunalråd i opposition, beror det på att förutsättningarna har förändrats.

För tio år sedan försökte partiet skräddarsy detaljplanen efter Ikeas behov eftersom det var Ikea som ville satsa och bygga ut i området.

– Då fanns det en oro från vår sida att Ikea skulle lämna Gävle helt och hållet eller dö sotdöden genom att de inte kunde göra några nya investeringar, säger Jörgen Edsvik (S).

Men 2013 ångrade Ikea sig och drog sig ur. Företaget byggde nytt i Borlänge istället.

Och vid tisdagens kommunstyrelsesammanträde hade även Socialdemokraterna ångrat sig och röstade nej till att exploatera området.

Enligt Edsvik vill partiet inte riskera att mjölkbonden Bo Wretblad ska tvingas lägga ner sin gård eftersom det bara finns sex mjölkbönder kvar i Gävle. De vill heller inte riskera att Valbo slår ut handeln i Gävle centrum.

– Vi är oroliga att det här skulle påverka centrum. Inte minst om det blir fokus på dagligvaruhandel. Vi skulle vara mer positiva om vi såg att det här kombinerades med en kraftfull satsning i centrala Gävle, säger Jörgen Edsvik.

Dessutom finns det fortfarande 19 000 kvadratmeter byggbar mark kvar för exploatörerna att bygga på inom detaljplanelagt område. Där tycker Edsvik att de kan satsa på att bygga ut istället.

Kommunstyrelsens ordförande Inger Källgren Sawela (M) är besviken över dagens beslut i kommunstyrelsen.

– Vi pratar varje dag om att vi behöver nya arbetstillfällen. Det här handlar om 300 nya arbetstillfällen, säger hon.

– Det här beslutet är mycket, mycket olyckligt.

LÄS OCKSÅ: Beslut om Valbo köpcentrum skjuts upp

Även Centerpartiet röstade emot sina allianskollegor vilket är ovanligt i Gävlepolitiken.

– Det är knepigt att ställa arbetstillfällen mot varandra. Det handlar också om arbetstillfällen på bondgården. Men vi har som linje att jordbruksmark ska fredas, säger kommunalrådet Margaretha Wedin (C).

Nu ska frågan behandlas i kommunfullmäktige.