Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stopp för skandaler inom äldreomsorgen

Bäckagård kommer att bli ett i en serie av namn förknippade med vanvård av gamla. Där personalen la de äldre tidig eftermiddag för att i lugn och ro få se på tv. Bilden av svensk äldrevård är inte nattsvart. Det finns många lysande exempel på mycket god kvalitet. Tyvärr finns det också alltför många exempel på motsatsen där det särskilda boendet Bäckagård är ett.

Vi behöver fler platser i särskilda boenden, också i Gävle. Statens stimulansbidrag på 700 miljoner kronor är en bra början. Kravet på att alltid bygga med tillgång till eget kök måste tas bort. De som bor på särskilda boenden skulle vara betjänta av att pengarna i stället lades på kvalitet. Kanske dags också att byta namn från det byråkratiska ”särskilda boenden” till det betydligt vackrare ”ålderdomshem”. Statens stimulans- bidrag, 1,3 miljarder årligen, är också ett viktigt tillskott för att höja kvaliteten och satsa på förebyggande åtgärder.

Den nya Lagen om Valfrihet, LOV, är en mycket viktig byggsten. I de kommuner som bestämt sig för att använda den blir det tydligt att makten flyttas från tjänstemän och politiker till de gamla och deras anhöriga. Det kommer att föra med sig en attityd- förändring. Den gamla blir inte en belastning, något som man snabbt stoppar i säng för att få se på tv, utan förutsättningen för att jag ska ha ett jobb. Fungerar hemtjänsten där jag arbetar dåligt kommer ingen att välja oss som leverantör. Det är märkligt att socialdemokraterna i riksdagen röstat nej till en så viktig lag.

Staten har ansvaret för tillsyn av äldreomsorgen. Tillsynen kommer nu att skärpas då den läggs över från länsstyrelsen till Socialstyrelsen som redan har ansvaret för tillsyn av sjukvård.

Lex Sarah, den lag som säger att anställda inom äldreomsorgen ska anmäla allvarliga missförhållanden, måste skärpas. Det ska inte längre vara möjligt att stoppa en anmälan i byrålådan. Den ska omedelbart gå vidare till Socialstyrelsen. Allt ljus ska riktas på missförhållanden.

Alla vet att det i demensvården förekommer olika former av tvång, alltifrån inlåsning till fastsättning. Det saknas stöd i lagen för att använda tvång. Socialdemokraterna har sett mellan fingrarna och inte låtsats som om tvång i demensvården fanns. Det måste till tydliga regler som reglerar när tvång över huvud taget får användas och vem som i så fall har rätt att fatta beslut.

I år har för första gången öppna jämförelser presenterats där man kunnat jämföra äldreboenden i Sverige. Det är ett mycket bra steg mot att sätta strålkastarljuset på kvaliteten i äldreomsorgen. Det är äldreboendet som själva fyller i uppgifterna. Det finns rykten om att vissa inte är helt sanningsenliga vid ifyllandet. Ett oberoende granskningsinstitut borde få ansvaret för de öppna jämförelserna. De skulle kunna göra kontroller att uppgifterna stämmer.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel