Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stoppa brott mot alla människors lika värde

I går, 21 november, högtidlighöll HBT-organisationer runt om i Sverige och världen Transgender Day of Remembrance. Dagen är ett tillfälle att minnas transpersoner som utsatts för hatbrott och uppmärksamma transpersoners livsvillkor.

Varje år drabbas omkring 1 000 personer i Sverige av homofobiska hatbrott enligt statistik från Brottsförebyggande rådet. Många av dessa brott grundar sig inte i hat mot offrets sexuella praktik utan avvikelser från könsnormer. Eftersom kunskapen om transfrågor är låg är det sällan transfobi uppmärksammas som motiv. Hatbrott är inte heller bara ett brott mot den enskilda individen utan ett brott mot idén om alla människors lika värde. Därför är det särskilt viktigt att polisen prioriterar hatbrott i sitt arbete.

Transfobi yttrar sig inte bara i direkta våldshandlingar, utan också i osynliggörande och diskriminering av transpersoner i andra sammanhang. Ett exempel är vårdens bemötande av transsexuella. För den som vill genomgå en könskorrigerande behandling (ofta felaktigt kallat ”könsbyte”) är vägen lång, och utredning och behandling tar flera år. För transsexuella i Gävleborg finns det närmaste utredningsteamet i Uppsala. Innan man kan påbörja utredningen krävs dock en remiss. Därför är det viktigt att personal inom primärvården har kunskap om transfrågor, och att det finns tydliga riktlinjer för rutiner gällande vård av transsexuella.

Tyvärr vittnar många transsexuella om motsatsen: i stället för att få en remiss till utredningsteam skickas man runt mellan olika vårdinstanser utan att någonstans få hjälp. Självklart innebär detta en enorm stress och psykisk påfrestning.

För att förbättra situationen för transpersoner i Gävleborg kräver vi att:

* Polisen i Gävleborg måste ha hbt-kompetens om kunskap om hatbrott som drabbar transpersoner.

* Remisskravet till utredningsteam avskaffas.

* Landstinget tar fram tydliga riktlinjer och rutiner för vård av transsexuella.

ordförande RFSL Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel