Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stoppa häxjakten på män – "Är en liten flirt verkligen trakasserier?"

Jag vill mana till lite sans. Nätkampanjen #metoo har gett ett otroligt eko över hela världen. Bra, det behövs. Men det som varit har varit och kan inte göras om och häxjakt ändrar inte det. Jag vill att alla tänker efter också. Är en liten flirt verkligen trakasserier? Är en liten klapp på ändan för 10-20 år sedan något att anmäla idag?

Vi kvinnor har varit tysta med det här genom historien och det är bra att vi nu hörs. Men om vi ska ändra attityder hjälper det inte att bedriva Häxjakt. Nu har vi chansen prata om det, få in det i alla samhällen och samhällsklasser och sätta ner våra fötter att det här - accepterar vi inte längre. Vi mödrar har ett ansvar att prata med våra barn. Tala om för flickorna att de inte behöver acceptera sexuella eller nedvärderande antydningar. Tala om för våra söner att flickor inte är sexobjekt eller något man ska eller kan nedvärdera. Alla ska behandlas och bemötas med respekt. Men att bedriva Häxjakt på det som varit hjälper inte.

Grova övergrepp ska självklart anmälas, men sansa det till grova. Det hjälper inte att män får gå från sina jobb för en klapp på stjärten. Då är vi kvinnor inte bättre än dem om vi förstör inte bara deras liv utan även deras familjers. De har mödrar, fruar och barn som också blir drabbade. Sen vill jag dra en tydligare gräns över vad som räknas som ofredande och trakasserier. Även jag tittar mer än en gång om det kommer en snygg man i min väg. Men inte menar jag mer med det än att han är bra att vila ögonen på. Vi är inte mer än människor någon.

Min kropp är min borg och jag har även ett ansvar att tydligt visa att - hit men inte längre. Då menar jag inte kläder utan hur vi agerar själva.

Nu har vi chansen att förändra och det är det vi ska göra, inte rasera.

Karin Hallqvist

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare