Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stoppa övermedicineringen av äldre!

Kommunerna bör satsa på läkemedelsgenomgångar för att undvika övermedicinering av Gävleborgs åldringar, tycker Margareta B Kjellin (M).

Annons

Många har säkert förundrats över Uppdrag gransknings berättelse om 79-åriga Gulli Johansson som under elva års tid var svårt medtagen av de läkemedel hon åt. De sista sex åren minns hon ingenting av och det gick så långt att barnen kallades för att ta farväl av henne. Men när hon inte längre kunde ta medicinerna vaknade hon mirakulöst till liv igen, kunde plötsligt resa sig upp och gå igen, och blev av med den felaktiga demensdiagnos hon fått. Det visade sig att det var medicinerna som var orsaken till hennes sjukdom.

Övermedicinering av äldre är ett vanligt fenomen som orsakar allt ifrån illamående, yrsel och fallskador till apati som i Gulli Johanssons fall. Det finns flera orsaker till fenomenet: lugnande mediciner som får ersätta stressad vårdpersonal, okunskap om hur äldre reagerar på mediciner och att ingen har helhetsbilden av vården som ges till gamla som ofta behandlas av många läkare.

Enligt de senaste öppna jämförelserna från Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) är vi inte förskonade från problemet i Gävleborg. Ser man till personer över 80 år som behandlas med läkemedel har till exempel var sjunde i Ockelbo tio eller fler olika mediciner. Det ökar kraftigt risken att läkemedlen motverkar eller förstärker varandra eller utgör en farlig kombination. Var tjugonde i samma grupp får tre eller fler psykofarmaka i Gävle, något som endast får ske i undantagsfall. Och i Hofors får en lika stor andel en kombination av läkemedel som bör undvikas enligt FASS.

För att motverka övermedicineringen tillsätter regeringen nu en arbetsgrupp som ska ta fram en läkemedelsstrategi där äldres läkemedelsbruk är i fokus. Socialstyrelsen vidtar också en rad åtgärder. Bland annat ska vårdcentralernas rutiner vid läkemedelsförskrivning till äldre ses över och särskilda avsnitt om äldre ska tas fram i riktlinjer för behandling av olika sjukdomar. Men det är också viktigt att man arbetar aktivt med frågan lokalt, bland annat genom att följa upp äldres medicinering.

Alliansregeringen har sedan tidigare avsatt 1,6 miljarder i stimulansmedel till äldreomsorgen som bland annat ska användas för läkemedelsgenomgångar. Medlen delas ut av Socialstyrelsen efter ansökan. Enligt data som jag fått från Socialstyrelsen har inte alla kommuner i Gävleborg sökt. Det är synd. Även om det finns fler sätt att motarbeta övermedicinering har läkemedelsgenomgångar visat sig vara ett effektivt sätt att komma till rätta med problemet.

vårdlärare och riksdagsledamot (M)

Mer läsning

Annons