Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stoppa slavhandeln

Går det att vara kritisk till gällande regler för arbetskraftsinvandring och samtidigt vara för invandring?

Gävlemoderaten Lars Beckman tycker inte det. Han beskriver de förslag på nya regler för arbetskraftsinvandringen som LO på onsdagen presenterade som ”Go Home-” och ”Dom tar jobben”-retorik.

Det är inte bara Lars Beckman som, vad det verkar med flit, missförstår. Många är de allianskollegor som tycker sig se koppling mellan LO och invandringskritik.

Vilket är helt felaktigt.

Bakgrunden är de förändrade reglerna för arbetskraftsinvandring från tredje land som regeringen och Miljöpartiet 2007 kom överens om. Förändringen innebar att det numer är arbetsgivaren som enskilt avgör vilket behov av arbetskraft de har. Tidigare gjordes en prövning av Arbetsförmedlingen.

Det är en avgörande skillnad. Arbetsgivarna utlovar visserligen att lönen ska ligga i nivå med kollektivavtalen. Men. Det är ingen som kontrollerar att så sker.

Sedan dess har handeln med arbetsintyg blivit till en lukrativ marknad. Vittnesmålen om hur människor i sina hemländer köpt, vad de tror är ett lagligt arbetsintyg, för hundratusentals kronor är nu så många att de inte längre registreras. Intyg som lovar en lön i nivå med svenska löner, men när den på papperet anställde väl på plats i Sverige upptäcker att lönen inte alls är densamma som i intyget, utan så låg att den inte går att överleva på, eller att det inte finns något arbete överhuvud taget.

Det handlar om en mycket cynisk handel med människor.

Det här är illa för alla arbetstagare, som ska försöka att konkurrera med människor som jobbar för svältlöner, men det är också illa för de arbetsgivare som tror på sjysta villkor för sina anställda. Det är på intet sätt konkurrens på lika villkor.

För de människor som kommer hit innebär det alldeles för ofta ett liv som papperslös. För många ramlar ut ur tillståndssystemet genom att de blir av med jobben och inte lyckas få ett nytt inom de tre månader som de har på sig att komma in med en ny ansökan.

LO:s förslag är att myndighetsprövningen av arbetskraftstillstånden återinförs, med fokus på arbetsmarknadens behov. Dessutom föreslår organisationen att det ska göras en seriositetsgranskning av såväl arbetsgivare som anställningserbjudande, att anställningserbjudandena ska vara juridiskt bindande, samt att de som får erbjudande om en tillsvidareanställning i Sverige samtidigt också ska få permanent uppehållstillstånd.

Det skulle antagligen bli färre beviljade tillstånd. Men antalet permanenta uppehållstillstånd skulle öka. Samtidigt som tryggheten och villkoren för de som kommer hit för att arbeta skulle bli betydligt bättre.

Villkoren för alla anställda skulle bli bättre.

Det här tycker alltså Lars Beckman och hans vänner är dåligt, en ”Go home-retorik”. När det egentligen handlar om att det inte ska spela någon roll vilken etnicitet den anställde har. Att alla som arbetar i Sverige ska ha sjysta villkor. Det är ”solidaritets-retorik”. Beckman bör lära sig det.