Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stoppa tvångsgiften

Annons

Fem procent av ungdomar mellan 16-25 år i Sverige, cirka 70~000 unga, upplever att de inte fritt kan välja vem de ska gifta sig med. I en ny rapport uppmärksammar nu ungdomsstyrelsen behovet av nya åtgärder för att förhindra att ungdomar blir bortgifta mot sin vilja. Ungdomsstyrelsen själv föreslår att det ska skapas en sajt på internet och en chatt, sms och telefonservice som ungdomar kan söka hjälp via.

Vi i Kristdemokratiska kvinnoförbundet är glada över att ungdomsstyrelsen lyfter frågan och ett konkret förslag men anser att mer än så behöver göras för att stoppa de tvångsgiften som sker i dag. Naturligtvis är det viktigt att ungdomar som är oroliga ska få hjälp, men vi måste också arbeta för att stoppa de tvångsgiften som faktiskt sker i dag.

Att tvinga någon att ingå äktenskap mot den personens vilja är inte ens ett brott i dagens Sverige. Däremot kan personer dömas om tvånget innehåller våld, olaga hot, olaga tvång, människorov eller annat brott.

För att underlätta polisens arbete och för att förhindra att unga människor i Sverige gifts bort mot sin vilja bör tvångsgiften bli ett särskilt brott. Kristdemokraterna vill därför ta bort dispensen att få gifta sig innan man fyller 18 år. Kristdemokratiska kvinnoförbundet vill också att barn- och tvångsäktenskap ska få en egen brottsrubricering.

Maria Karström (KD)

tredje namn på riksdagslistan

Mer läsning

Annons