Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stoppa utvisningarna till Afghanistan!

”Vi har samma känslor, drömmar och behov som era barn, vi föddes bara i fel land”.
Skylten är borttagen från gräsmattan utanför Migrationsverket, men texten, formulerad av en av de afghanska ungdomarna, har ristats in i hjärtat på oss som följde hungerstrejken under de sexton dagarna i maj – då när träden plötsligt grönskade och landskapet förändrades omkring oss. Nu är avskavd mark det enda som finns kvar av tältlägret men ungdomarna står fortfarande inför att utvisas till ett land som de var beredda att gå i döden för att slippa.
I slutet av maj besökte fyra afghanska parlamentariker Sverige. En av dem, Shinkai Karokhail, uttryckte sin oro för afghanska asylsökandes tillstånd. Hon förväntar sig ett större hänsynstagande från den svenska regeringen. Till Feministiskt perspektiv säger hon att det dels handlar om respekt för Afghanistan genom att inte avfärda de id-handlingar som flyktingar uppvisar. Dels är det oacceptabelt att utvisa afghaner till ett land med så enorma problem och oviss framtid. Det pågår etniska, religiösa, familje- och klankonflikter och rättsväsendet fungerar inte. Hon vädjar till den svenska regeringen att se över sina rutiner när det gäller afghanska familjer och låta dem stanna här och bidra till Sveriges framtid.
FARR har granskat flera av utvisningsbesluten och sett att många tillhör minoritetsgrupper som är särskilt utsatta för hot. Det kan vara barn som kidnappats till tvångsäktenskap eller som våldtagits och hotas med hedersmord eller tonåringar som utsetts till självmordsbombare. Våldet har ökat markant senaste året och kvinnor och barn drabbas värst. De flesta observatörer anser att läget kommer att förvärras.
Vi undrar, liksom FARR:s ordförande Sanna Vestin, hur många fakta och skäl som behövs för att sluta skicka ut människor som söker skydd?
I en färsk Amnestyrapport anklagas regeringar runt om i världen för att värna gränser istället för människor och rättigheter. Under de sexton dagarna i maj blev vi vittne till hur Migrationsverket och ansvariga politiker oförlåtligt svek ungdomarna. Lagar ska inte skicka människor in i mörker utan skydda oss.
Vi kräver amnesti för alla under arton år!
Vi kräver att utvisningarna till Afghanistan stoppas!
Ge afghanerna skydd i Sverige!

Anna Jörgensdotter, Asylkommittén Gävleborg
Sanaz Mirzajee, Riksförbundet Shamama & Salsal
Sherzad Fatih, CFBRI - Centret för försvar av barnens rättigheter i Irak-Sverige
Lena Eriksson, Vänsterpartiet Gävle
Alice Mjöhagen, Ung Vänster Gävleborg
Sarah Häggdahl, SSU Gävleborg
Amanda Kujansuu, Grön Ungdom Gävle
Andreas Larsson, Kommunistiska partiet Sandviken
Johan Ågren, Feministiskt initiativ Gävle
Gävle LS genom styrelsen
SUF Gävle