Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stoppa vindkraftutbyggnaden!

Annika Helker Lundström, VD för Svensk Vindenergi, vill sexdubbla den svenska vindkraften och förverkliga den nationella planeringsramen till 2020. Dagens 1879 vindkraftverk producerar 5.4 TWh per år eller 3,7 procent av den el vi gör av med. Sverige har redan nu ett överskott på el och det överskottet kommer att växa till 20 TWh 2020 även om vindkraftutbyggnaden hejdas vid 10 TWh. Myndigheterna talar med delad tunga. Dels talar man om en planeringsram på 30 TWh till 2020 men i andra sammanhang stoppar man vid drygt 10 TWh till 2020. Nivån på elcertifikaten räcker inte längre än så. Helker Lundströms förslag förutsätter politiska beslut om en höjning av våra kostnader för elcertifikaten som ingår i det elpris vi betalar.

Vindkraft är olyckligt av tre skäl. Den varierande vinden gör att den producerade elen har en urusel kvalitet. När det är som kallast är det vanligen vindstilla och vi behöver den svenska vattenkraften som reglerkraft för att vi skall få ljus i våra lampor även när det inte blåser. Vetenskapsakademien har räknat ut att den nuvarande vattenkraften bara räcker som reglerkraft upp till 10 TWh vindel. Går vi utöver det måste vi bygga ut vattenkraften i våra älvar. Skall vi göra det kan vi använda den elen i stället för vindkraften.

Vetenskapsakademien slår fast att vindkraften är dubbelt så dyr som all annan el. Det som bidrar till kostnaderna är den mycket omfattande utbyggnaden av nätet, som vi har redan nu och som blir ännu större när vi kommer över 10 TWh. Skall vi sen bygga ut nätet för export av el till Tyskland blir det frågan om miljarder.

En tredje aspekt som ännu inte gått in i medvetandet är det störningsmoment som buller och skuggor från vindkraftverken orsakar de närboende. Reducerade fastighetsvärden, som de närboende drabbas av, har inte ens börjat diskuteras.
Det är ingen idealism som ligger bakom Svensk Vindenergis politik. Det är pengar och inget annat. Vi har i Sverige ingen anledning att betala kostnaden för den tyska kärnkraftnedläggningen. Elpriset har ökat 3,5 gånger sedan 1990 trots marginella förändringar av produktion och konsumtion. Vi behöver ingen ytterligare ökning.

Bengt Lindhé