Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stoppad kontroll av Forsbacka bruk överklagas

Länsstyrelsen hävdar fortfarande att Kinnevik ska göra en miljöteknisk undersökning på Forsbacka bruk.
Miljödomstolen befriade dock företaget från skyldigheten, men länsstyrelsen överklagar nu beslutet.

Miljödomstolen stoppade i oktober länsstyrelsens krav på Kinnevik om att göra en miljöteknisk undersökning. En sådan undersökning ska nuvarande markägare göra. I andra hand är det länsstyrelsens ansvar att visa vilka gifter som finns i marken, skrev miljödomstolen i domen.

Länsstyrelsen överklagar nu miljödomstolens beslut och Miljööverdomstolen får avgöra saken. Enligt länsstyrelsen visar rättspraxis att myndigheter inte behöver göra provtagningar för att visa att ett område är förorenat. När det rör sig om stålproduktion kan man också utgå från att föroreningarna är omfattande, anser länsstyrelsen.

Tidigare undersökningar i Forsbacka visar att det finns höga halter av tungmetaller i marken. Men här avslutades verksamheten 1967.

Länsstyrelsen anser att det inte spelar någon roll. Detta eftersom Kinnevik bedrev omfattande verksamheter på Forsbacka bruk fram till 1981 och därför har företaget fortfarande ansvar för hela området.